©  EPA-EFE

Alles wat je moet weten over het EK veldrijden

Het epicentrum van het cyclocross ligt dit weekend in het Nederlandse Wijster. Op de lokale attractie, de ‘Col du Vam’, strijden zes categorieën om de Europese titel. Wie volgt zichzelf op, wie slaat een unieke dubbelslag? Het belooft een fijn cross-weekend te worden.

Guy Van Den Langenbergh

Waar vindt de wedstrijd plaats?

In het Nederlandse Wijster, op en rond de VAM-berg. Dat is dan weer een voormalige afvalberg die met aarde werd bedekt en intussen is omgevormd tot een recreatiezone voor fietsers. Met voldoende ruimte om een EK veldrijden te organiseren, zo blijkt. Het is de zesde keer dat het EK in Nederland wordt georganiseerd. Ook vorig jaar, in Rosmalen, streken we neer in Nederland maar werden de juniores-categorieën geschrapt in de strijd tegen corona. België organiseerde nog maar twee keer (Vossem en Hoogstraten), volgende winter komt het EK naar de Citadel in Namen. Het eerste EK, georganiseerd door de Europese Wielerunie UEC, vond pas in 2003 plaats.

LEES OOK: Maak kennis met de VAM-berg, de nieuwe hot spot van het Nederlandse wielrennen

Welke categorieën starten er?

Er worden in totaal zes truien uitgedeeld, drie bij de vrouwen en evenveel bij de mannen. Het gaat om juniores, U23 en elite. Vreemd genoeg zijn de elite-mannen pas in 2015 aan het programma toegevoegd. Sindsdien won Nederland vier keer (3x Mathieu van der Poel, 1x Lars van der Haar). De overige zeges gingen naar Toon Aerts en Eli Iserbyt, de winnaar van vorig jaar. Ja, u leest het goed. De Europese titel ontbreekt wel degelijk op het palmares van Wout van Aert.

Toon Aerts werd in Pontchateau Europees kampioen. 

Toon Aerts werd in Pontchateau Europees kampioen. ©  AFP

Wie kan zichzelf opvolgen?

Dat zijn er best veel, met uitzondering van de juniores die vorig jaar niet reden. Puck Pieterse maakt een grote kans om zichzelf op te volgen bij de vrouwen beloften, zeker nu Blanka Kata Vas besloten heeft om bij de elite te starten. Bij de mannen beloften zou het zomaar kunnen dat Ryan Kamp zichzelf opvolgt, wat al evenzeer geldt voor Eli Iserbyt, toch wel de topfavoriet bij de mannen elite. Ceylin Alvarado tenslotte start als titelverdedigster bij de vrouwen-elite. Mocht zij zichzelf opvolgen, dan zouden we toch van een kleine verrassing spreken. Daar lijken Denise Betsema, Lucinda Brand en de stilaan onvermijdelijke Vas de favorietenrol te dragen.

Slaat Thibau Nys een unieke dubbelslag? 

Slaat Thibau Nys een unieke dubbelslag? ©  ISOPIX

En er zijn nog wel een paar leuke ‘combo’s’ te realiseren. Thibau Nys bijvoorbeeld kan in hetzelfde kalenderjaar zomaar Europees beloftenkampioen worden op de weg en in het veld. En dan is er nog Zoë Backstedt. De Britse juniore werd in Leuven wereldkampioen op de weg en start zaterdagochtend bij de vrouwen als de absolute titelfavoriete.

Hoeveel medailles gaan de Belgen winnen?

Bij de mannen elite hebben we met Eli Iserbyt en Toon Aerts de twee topfavorieten aan de start staan. Ook Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans maken een meer dan behoorlijke kans op een podiumplaats. Cru gesproken: enkel Lars van der Haar lijkt in staat te kunnen zijn het Belgische feestje te verbrodden. Ook bij de beloften-mannen hebben we met Thibau Nys, Niels Vandeputte en Emiel Verstrynge kandidaten voor het podium maar de favorietenrol gaat toch naar het Nederlandse duo Kamp-Ronhaar. Bij de juniores tenslotte is de Nederlander Haverdings de te kloppen man maar zou Aaron Dockx in staat moeten zijn om op het podium te eindigen.

Bij de vrouwen is de kans op eremetaal een pak kleiner, indien niet onbestaande. Bij de vrouwen-elite zouden we al blij zijn met een plaats in de top acht, misschien doen we het iets beter bij de beloften. De grote onbekende is de categorie meisjes-juniores. Na de ongenaakbare Zoë Backstedt is het koffiedik kijken waar de talenten zitten. Misschien wel in België. Het mag!

Hoe ziet het programma eruit?

Zaterdag:

11u: vrouwen junioren (Nette Coppens, Xenna De Bruyckere, Febe De Smedt, Cleo Kiekens, Lore Sas, Chloë Van Den Eede, Xaydee Van Sinaey)

13u15: mannen beloften (Anton Ferdinande, Gerben Kuypers, Witse Meeussen, Jente Michels, Thibau Nys, Niels Vandeputte, Emiel Verstrynge, Joran Wyseure

15u: vrouwen elite (Sanne Cant, Alicia Franck, Marthe Truyen, Suzanne Verhoeven)

Zondag:

11u: mannen junioren (Senne Bauwens, Niels Ceulemans, Yordi Corsus, Kay De Bruyckere, Kenay De Moyer, Aaron Dockx, Iben Rommelaere, Viktor Vandenberghe)

13u15: vrouwen beloften (Julie Brouwers, Kiona Crabbé, Julie De Wilde, Sterre Vervloet)

15u: mannen elite (Jens Adams, Toon Aerts, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Daan Soete, Laurens Sweeck, Toon Vandebosch, Michael Vanthourenhout).

Hoe kan u de wedstrijd volgen?

Live via Sporza met op zaterdag een rechtstreekse uitzending van de vrouwen-elite (15u). Op zondag wordt enkel de mannen-elite (15u) getoond. De mannen-beloften op zaterdag worden via de site van Sporza gestreamd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio