©  BELGA

Zuhal Demir gaat niet naar klimaattop in Glasgow wegens coronabesmetting op kabinet: “Hoe rot is dit?”

Vlaams klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) trekt zondag niet naar Glasgow voor de klimaattop. Haar kabinetschef is besmet met het coronavirus, en dus is internationaal reizen uitgesloten voor Demir. “Heel rot na drie weken hard werken aan dat klimaatplan”, zegt de minister. “Maar we kunnen geen risico’s nemen.”

Guy Stevens

Nu Vlaanderen een klimaatplan heeft, zou Zuhal Demir vanuit haar functie als minister van Omgeving (N-VA) met dat plan onder de arm naar de klimaattop in Glasgow trekken. Maar dat gaat niet door, zo wordt ons bevestigd vanop haar kabinet. De kabinetschef van de minister heeft positief getest op het coronavirus, en Demir heeft daar de voorbije week contact mee gehad. Internationaal reizen is daardoor uitgesloten.

LEES OOK: Zondag vertrekt ze naar de COP26 in Glasgow, maar wat gaat Zuhal Demir daar precies doen?

Hoe rot is dit”, zegt Demir wanneer we haar aan de lijn krijgen. “We hebben de voorbije drie weken hard gewerkt en goede maatregelen genomen voor het klimaat. Maar daarnet belde mijn kabinetschef mij. Hij zei dat hij positief getest had en we hebben de voorbije dagen natuurlijk heel intens samengewerkt, dus volgens het PLF-formulier is internationaal reizen dan uitgesloten. Ik heb voor de zekerheid nog even met Marc Van Ranst (de viroloog, nvdr) gebeld, maar die bevestigde wat ik vreesde: voor vliegen en reizen zijn de regels strenger en ik kan dus niet naar Glasgow. Je kan het niet riskeren. Stel je voor dat ik toch positief ben en heel het vliegtuig en iedereen op die conferentie besmet: dat wil ik niet op mijn geweten hebben.”

Digitale vergaderingen

De vergaderingen op de klimaattop zal ze wel digitaal trachten bij te wonen. “Daarvoor wordt alles nu in gang gezet”, klinkt het op haar kabinet. Volgens Demir is digitaal vergaderen “anders” dan in levenden lijve. “Maar we zijn het wel gewoon geraakt tijdens de coronacrisis, dus we gaan het zo dan maar doen.”

Demir heeft al een eerste coronatest ondergaan en wacht het resultaat daarvan af. “Als die negatief is - wat ik vermoed omdat ik niet ziek ben en me goed voel - moet ik me binnen vijf dagen nog eens laten testen omdat de incubatietijd natuurlijk meetelt. Tot dan moet ik voorzichtig zijn.” In quarantaine gaan moet niet, maar het dragen van het mondmasker, afstand houden en drukke plaatsen mijden wordt wel ten strengste aangeraden.