©  BELGA

Lotto-mannen Campenaerts, Van Moer en Vermeersch op hoogtestage naar Rwanda

De wegrenners ontwaken stilaan uit hun winterslaap. De plannen en programma’s van 2022 worden gemaakt en bij Lotto - Soudal komen ze origineel uit de hoek. Victor Campenaerts, Florian Vermeersch en Brent Van Moer willen in januari en februari op hoogtestage naar het Afrikaanse Rwanda.

bvc

Na het vertrek van Tiesj Benoot in 2019 hinkte Lotto Soudal op het vlak van voorbereiding op het klassieke voorjaar achter op de rest van de grote ploegen. Benoot trok jaarlijks op hoogtestage in ­januari-februari. Zijn opvolgers Philippe Gilbert en John Degenkolb hechten daar minder waarde aan. Maar met de terugkomst van Victor Campenaerts en de nieuwe wind die youngsters Florian ­Vermeersch en Brent Van Moer doen waaien, verandert dat in de aanloop naar het voorjaar van 2022. In de winter zijn er in ­Europa maar twee plekken waar een hoogtestage mogelijk is: de Teide op Tenerife en de Sierra ­Nevada in Zuid-Spanje. De plaatsjes in die oorden met ­weinig hotels zijn enorm gegeerd en Lotto Soudal kon in februari onvoldoende kamers be­machtigen.

2.100 meter hoogte

De Belgische ploeg moest dus creatief zijn en trekt nu naar ­Afrika. Niet naar Zuid-Afrika, waar onder anderen Laurens De Plus en Bob Jungels destijds op hoogtestage gingen. Campenaerts en co hebben hun oog nu laten vallen op Rwanda. Meer ­bepaald op de streek Musanze, in het uiterste noorden van Rwanda, vlak bij de grens met Congo en Oeganda. Lotto Soudal heeft een accommodatie gevonden op 2.100 meter boven de zeespiegel. Dat is vergelijkbaar met Tenerife en de Sierra Nevada, met dat ­verschil dat je als afsluiter van de training niet telkens de berg moet op fietsen om in het hotel te ­geraken. De streek rond Musanze is eerder heuvelachtig dan ­bergachtig.

Campenaerts heeft al ervaring met hoogtestages in Afrika. In 2019 trok hij voor twee maanden naar Namibië om zijn wereld­uurrecordpoging in Mexico voor te bereiden. Ditmaal zal hij slechts één maand (25 januari tot 22 februari) in Afrika verblijven, zodat hij tijdig terug is voor de Omloop Het Nieuwsblad (26 ­februari). Van Moer en Vermeersch zullen na drie weken al naar Europa terugkeren. In de aanloop naar het Belgische ­openingsweekend willen ze graag nog een rittenkoers in de benen hebben, zoals bijvoorbeeld de Ronde van de Algarve. Naast de drie klassieke renners gaan er ook een dokter, mecanicien en ­verzorger mee naar Rwanda.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio