©  jhs, Victoriano Moreno

Herontdekte gevelreclame dan toch terug overschilderd: “We hebben er alles aan gedaan om het te behouden, tevergeefs”

Merksem -

Bij een renovatie dook begin dit jaar een oude, goedbewaarde gevelreclame op de Bredabaan 35 in Merksem. Er gingen stemmen op om de reclame uit de jaren vijftig te behouden, maar het mocht niet baten. De reclame is vandaag opnieuw verdwenen door renovaties van de eigenaar aan het pand.

Rebecca Van Remoortere

“Doodjammer”, vindt districtsschepen van Cultuur Gilbert Verstraelen (Vooruit). “Het is niet gelukt om de oude gevelreclame in Merksem een tweede leven te geven. Begin dit jaar dook de opvallend goedbewaarde muurschildering op aan de rand van de fietsbrug in Merksem en in een paar maanden tijd was het een vertrouwd zicht geworden voor pendelaars over die fietsbrug.”

Maar de kleurrijke muur heeft nu plaatsgemaakt voor een spierwitte variant. Al heeft het district veel stappen ondernomen om de reclame voor het ‘ricineren van schoenen met ça-va-seul’ toch nog te kunnen bewaren.

 

 ©  victoriano moreno

“Het was best een gecompliceerde zaak. We hebben alle betrokkenen samengebracht om naar oplossingen te zoeken. De eigenaar van de eengezinswoning ging op zich wel mee in het verhaal, maar hij wilde er een aantal voorwaarden aan verbinden. Zo zou hij het alleen willen behouden als hij van de eengezinswoning meerdere woningen mocht maken, maar dat is niet toegelaten omdat het daar industriezone is. Dat was ook bij de stad niet bespreekbaar”, zegt Verstraelen.

“De eigenaar wilde de muur isoleren en dat wou hij dus alleen maar laten vallen als hij meerdere woningen kon maken. Verder wilde hij ook nog een compensatie omdat hij door het behouden van die reclame zelf geen reclamepaneel zou kunnen hangen, maar wij kunnen als district geen huur betalen voor een nieuw reclamepaneel. Laten we zeggen dat de eigenaar zich erg materieel opstelde.”

Nieuwbouw

En dan was er volgens schepen Verstraelen nog een probleem. “Net naast de woning ligt een bouwgrond. De aannemer daar plant binnen twee jaar een gebouw te zetten dat evenhoog is als de woning van de oude gevelreclame. Dan zou de reclame hoe dan ook terug verdwijnen.”

En zo zit een stukje geschiedenis weer volledig verstopt. “Ik vind het heel spijtig, het was een van de best bewaarde oude gevelreclames. We hadden zelfs al aan de studenten van de academie gevraagd om te helpen bij de restauratie en zouden een fonds opzetten bij de dienst Erfgoed om geld in te zamelen. Toen we wisten dat het niet te redden viel, hebben we ook nog bekeken of het mogelijk was om het preserveren en te verplaatsen, maar dat was onbetaalbaar. We hebben dan maar een paar professionele foto’s laten maken om er toch nog een mooie herinnering aan te hebben.”

En zo tuimelt het ‘ricineren van schoenen met ça-va-seul’ alsnog te vergetelheid in.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  jhs

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio