©  AFP

Op weg naar grootste Belgische delegatie ooit op de Winterspelen

Op de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio 2021 vaardigde Team Belgium de grootste delegatie - 121 atleten - af sinds Helsinki 1952. Voor Peking 2022, begin volgend jaar, stevent België af op zijn grootste olympische ploeg ooit op de Winterspelen.

De tijd dat België met een handvol of soms slechts één atleet naar de Winterspelen trok, is al een tijd voorbij. Met 22 wintersporters op de vorige editie, Pyeongchang 2018, stond ons land al met de grootste naoorlogse delegatie aan de start. In de meeste wintersporten is het wedstrijdseizoen nog maar pas op gang geschoten, maar sowieso is Team Belgium op weg naar meer dan het recordaantal van 27 atleten, in Garmisch-Partenkirchen 1936.

Symbolisch is een Belgische estafetteploeg in biatlon, op dit moment virtueel geplaatst. Twintig landen mogen gaan, België staat momenteel zeventiende. Idem dito voor een Belgische shorttrackploeg, die afgelopen weekend in de gemengde estafette, een nieuwe olympische discipline, als vierde eindigde (Tineke den Dulk, Ward Pétré, Hanne en Stijn De-smet) op de Wereldbekerwedstrijd in Nagoya. Dat ook een aflossingsploeg bij de mannen zich plaatst, is evenmin uitgesloten.

Ook een recorddeelname van vier Belgische snowboarders op de Winterspelen is geen utopie: Sebbe De Buck en Loranne Smans hebben een grote kans, Seppe Smits mag na zijn lange revalidatie mikken op zijn derde Winterspelen, junioreswereldkampioene Evy Poppe mag dromen. Minstens drie alpineskiërs - vooral bij de mannen heeft België met reuzenslalomspecialist Sam Maes en slalomspecialist Armand Marchant ijzers in het vuur die op een goede dag kunnen wedijveren met grote skilanden - kan. En met Xander Vercammen is de eerste Belgische skicrosser, een spectaculaire discipline, op de Spelen haalbaar.

Net zoals op de vorige Spelen moeten ook de bobsleevrouwen, ditmaal met stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sara Aerts of Kelly Van Petegem, en skeletonatlete Kim Meylemans Peking kunnen halen. Net als een schaatsdelegatie, met onder anderen snelschaatsers Bart Swings en Matthias Vosté, en kunstschaatsster Loena Hendrickx. Midden januari, na de laatste selectiewedstrijden, zal duidelijk worden hoeveel vliegtickets richting Peking er mogen worden gereserveerd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio