© BELGA

Genaturaliseerde Marion Norbert Riberolle, de beste Belgische veldrijdster, mag geen EK rijden

Terwijl het internationale vrouwenveldrijden met Puck Pieterse, Kata Blanka Vas en Clara Honsinger naar een nieuwe hausse neigt, blijft België achterop hinken. De beste Belgische op de Koppenbergcross was dertiende... en eigenlijk een Française. Omdat ze pas in juni werd genaturaliseerd tot Belgische, mag Marion Norbert Riberolle nog niet deelnemen aan het EK.

Bram Vandecapelle

Zeker is dat ze allen tekortschieten voor de internationale top, maar er bestaat discussie over wie momenteel de beste Belgische veldrijdster is. De 31-jarige Sanne Cant heerst nog steeds in het zand, maar zakt op de klimparcoursen steeds meer weg. Alicia Franck (26) is een pak regelmatiger en was in Overijse eerste Belgische op plaats elf. Een dag later moest ze echter haar meerdere erkennen in de 22-jarige Marion Norbert Riberolle. Zij eindigde op plek dertien – weliswaar op meer dan zes minuten na winnares Honsinger –, maar was daarmee wel beste Belgische van de dag. “Marion ligt momenteel in de balans met Alicia en Sanne, maar kan gezien haar leeftijd nog veel progressie boeken”, aldus bondscoach Sven Vanthourenhout.

Maar zaterdag ontbreekt Riberolle echter op het EK. “Om herhaaldelijke overloop te vermijden, mogen genaturaliseerde renners van de UCI een jaar lang niet deelnemen aan internationale kampioenschappen”, duidt Frederik Broche, technisch directeur van de Belgische bond.

Riberolle is afkomstig uit Troyes, maar woont al een tijdje in Dottenijs, verkreeg pas in juni het Belgische paspoort en moet naast het EK allicht ook het WK missen. “Op het BK en in de Wereldbeker heeft ze wel al startrecht”, zegt Broché, die benadrukt dat de Belgische bond niet gepusht heeft om Riberolle te laten naturaliseren. Gezien de bloedarmoede bij de dames is dat nochtans geen onlogische denkpiste. “Marion is een dame met talent. Ze is een welgekomen extra kracht bij onze dames, maar ze heeft zelf de procedure onderzocht en een aanvraag ingediend”, zegt Broché. Vanthourenhout treedt zijn leidinggevende bij: “Drie jaar geleden kwam Marion mij al eens vragen of er mogelijkheden waren om Belgische te worden, omdat het echt niet klikte tussen haar en de Franse federatie.”

Bij de Belgische federatie klikt het wel. “We houden de samenwerking nog wat low profile, maar Marion heeft wel al toegang tot onze nationale trainingen. Vanaf wanneer ze mag starten op EK’s of WK’s zullen we nog intenser met haar gaan samenwerken”, besluit Vanthourenhout.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio