Eerste resultaten autopsie: student Antonin (19) stierf mogelijk door alcoholvergiftiging tijdens doop

De dood van de 19-jarige student Antonin Deneffe kan verband houden met alcoholmisbruik. Dat heeft procureur Vincent Macq van Namen woensdag gezegd.

Bron: Belga

Die hypothese volgt nadat er dinsdagavond laat een autopsie werd uitgevoerd. “De dood van Antonin was niet het gevolg van een val, een uitwendige handeling, onderkoeling of een van de handelingen die zijn uitgevoerd tijdens de doop op zich”, klonk het op een persconferentie. “De alcohol vloeide rijkelijk die avond.” Daarom kan de student overleden zijn aan overmatig alcoholgebruik, maar dat moeten toxicologische analyses uitwijzen. Die zullen de komende dagen uitgevoerd worden.

“Een andere student moest zondagochtend naar een plaatselijk ziekenhuis worden gebracht omdat hij er slecht aan toe was. ‘s Middags was het alcoholpromillage in zijn bloed nog 2,9 gram. Dat roept natuurlijk vragen op”, aldus Macq nog.

Bijna 300 jongeren namen zaterdagavond deel aan de doop in de schuur van een boerderij in Sart-Custinne, een dorpje in de gemeente Gedinne. De studenten brachten er ook de nacht door. De 19-jarige Antonin Deneffe, eerstejaarsstudent aan de Hennalux, werd zondagochtend levenloos aangetroffen. Enkele studenten geneeskunde, en iets later ook de hulpdiensten, probeerden de jongeman nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat.

“We moeten lessen trekken uit wat er gebeurd is”, verklaart procureur Macq. “Het gaat niet om een misstap of een dodelijk ongeval, maar over een onaanvaardbaar drama. Studentenfolklore is zonder twijfel iets noodzakelijk, maar we moeten ons vragen stellen over de manier waarop ze geörganiseerd wordt.” Hij wijst erop dat er geen voorzorgsmaatregelen getroffen waren als iemand in de problemen zou geraken.

Ondertussen loopt het onderzoek naar het overlijden verder. De mensen die aanwezig waren op de doop zullen nog ondervraagd worden.

LEES OOK: Antonin (19) stierf in zijn slaap na studentendoop in Wallonië, autopsie moet vandaag meer duidelijkheid brengen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio