©  BELGA

Citytrip wordt survivaltocht: Club volgt met één oog Leipzig-PSG en bidt dat Fransen winnen

Twee weken geleden hielden we na het succes tegen PSG en Leipzig nog rekening met een mirakeltje tegen Manchester City. Wat een vergissing. Het werd 1-5. En nu moet Club op bezoek bij City, dat een gewond dier is. Iedereen weet hoe gevaarlijk die zijn.

Ludo Vandewalle in Manchester

Vorige woensdag door West Ham United na strafschoppen uitgeschakeld in de League Cup. Zondag thuis met 0-2 verloren van Crystal Palace. Het is sinds de komst van trainer Pep Guardiola vijf jaar geleden nog maar één keer gebeurd dat City drie keer op rij verloor. Dat was in april van het seizoen 2017-18, toen Vincent Kompany & co. half april al, op zes speeldagen van het einde, de titel hadden binnengehaald.

Een vrolijke statistiek is dit niet voor Club Brugge. Het had dan ook veel liever gehad dat City het voorbije weekend zoals gebruikelijk gewoon had gewonnen. Niet zozeer omdat de winstkansen voor onze landskampioen dan groter zou geweest, wel omdat de honger naar goals van de Citizens sneller gestild zou zijn. Tel daarbij het gegeven dat Guardiola het duel met blauw-zwart qua belang boven de derby met Manchester United van zaterdag op Old Trafford zet, en je weet dat het een hele klus wordt om City in toom te houden. Deze City-trip wordt een survivaltocht voor Hans Vanaken & co.

 

 ©  ISOPIX

Voorzichtiger Club

Guardiola rekent er evenwel op dat hij een ander, voorzichtiger en dus defensiever ingesteld Club Brugge zal treffen. Je zou het kunnen interpreteren als een steekje naar Club-trainer Philippe Clement. De Club-trainer ving, gesterkt door de resultaten tegen PSG en Leipzig, de wedstrijd van twee weken geleden met open vizier aan en speelde zo in de kaart van de Engelse landskampioen, die zich op Jan Breydel in een speeltuin waande. Toch heerst de mening dat Club ook met een meer defensieve ingesteldheid de oren was gewassen door een uitstekend City. En wat had men dan gezegd? Dat Club meer in zijn eigen kansen had moeten geloven.

“Of ik iets zal veranderen, zullen jullie wel op het veld zien”, aldus Clement. “Maar met Balanta (geschorst, red.) ben ik de speler kwijt die de meeste ballen recupereert. Daar zal ik iets op moeten vinden.” Hoe dan ook zal Club het vanavond wel meer compact, bijna gesloten zelfs, aanpakken. Een rammeling vermijden lijkt de voornaamste opdracht. In zijn race naar de Europese subtop is er ook een reputatie te verdedigen. Monsternederlagen maken geen deel uit van de strategie om een gevestigde waarde in Europa te worden.

 

 ©  BELGA

“We gaan proberen iets abnormaals te doen”, aldus nog Clement. “En dat is hier bij een van de beste ploegen ter wereld punten pakken.” Aan de ambitie zal het bij de trainer van Club nooit liggen.

Red Bull Arena

Het zwaartepunt lijkt voor Club Brugge dan ook niet in het Etihad Stadium te liggen. Met één oog zullen zeker de ontwikkelingen in Leipzig worden gevolgd. Als Neymar, Mbappé en co. in de Red Bull Arena met de drie punten gaan lopen, komt de Europese overwintering alweer dichterbij. Dan behoudt Club met nog twee wedstrijden te gaan, waaronder één tegen RB Leipzig, nog minstens vier punten voorsprong op de Duitsers. Dat had voor het begin van deze campagne niemand durven dromen. Het goede nieuws lijkt daarom vanavond vooral uit Leipzig te moeten komen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio