© atv

Crowdfunding voor buren na catastrofale woningbrand: “Enige troost is dat er geen slachtoffers zijn”

Wijnegem -

De zussen van Nathalie Le Clef (34), die samen met haar man Gilles De Meester (34) en hun peuterzoontje Jack hun huis in Wijnegem in de vlammen zagen opgaan, zijn een crowdfunding gestart. Ook de zoon van Ludo Verbist (72) en Simonne Wils (68), die bij diezelfde brand alles verloren, overweegt een actie. De ravage is dan ook enorm.

Kristin Matthyssen

Zondagochtend rond half vijf brak brand uit in een duowoning op de hoek van de Houtlaan en de Merksemsebaan. Nathalie en haar man Gilles werden opgebeld door een alerte voorbijganger. Ludo en Simonne, die in de aangrenzende woonst van de halfopen bebouwing wonen, werden gewekt door het inbraakalarm. De schade is enorm.

De brand ontstond vermoedelijk ergens achteraan de veranda, maar kon via de gyprocwanden snel verspreiden. Van de zolderverdieping blijft weinig over. “Daar zie je onze dressing nog”, wijst Ludo Verbist door het verkoold gebinte.

LEES OOK: Woningen volledig verloren na hevige brand in Wijnegem

Gilles en Nathalie wonen al zes jaar in het huis en hadden hun renovatie zo goed als afgerond. Volgende week wordt hun zoontje Jack 2 jaar. “Voorlopig verblijven we bij mijn ouders”, vertelt Gilles. “We hebben al heel veel kleren en speelgoed gekregen, zelfs zo veel dat we het nog moeten sorteren. Onze bureaus en laptops konden we redden omdat ze in de kelderverdieping stonden. Nathalie en ik zijn allebei muzikant”, vertelt Gilles. “De brandweerzone Antwerpen heeft ook onze instrumenten nog kunnen redden. Alleen onze vleugelpiano ziet er helemaal verwaterd uit.”

De brandweer had de grootste moeite om het vuur onder controle te krijgen. 

De brandweer had de grootste moeite om het vuur onder controle te krijgen. ©  BFM

Nathalie en Gilles willen niet alleen de brandweer maar ook de politiezone Minos bedanken. “Het blijft natuurlijk heel zuur. Nieuwe vloeren, nieuwe badkamer: we hadden alles net gerenoveerd. Dat de woning helemaal onderkelderd is en dat we daar ook veel hadden liggen, is onze redding geweest. De kelderverdieping liep onder water, maar daar konden we nog veel gerief onverbrand uithalen.”

De zussen van Nathalie zijn intussen gestart met een crowdfunding via steunactie.nl/woningbrand. “Kleding en materiaal komen binnen, maar ze hebben als jong koppel ook al hun centjes in die renovatie gestoken”, zegt zus Caroline. Ook voor de getroffen buren zette de familie van Nathalie intussen een crowdfunding op via steunactie.nl/woningbrand. De linken staan op de Facebookpagina’s van Wijnegem.

Veel erger kan eigenlijk niet. De enige troost is dat er geen slachtoffers zijn gevallen. 

Veel erger kan eigenlijk niet. De enige troost is dat er geen slachtoffers zijn gevallen. ©  rr

“Tof, ik wou zelf ook nog uitzoeken hoe ik zo’n steunactie voor mijn ouders moet doen”, reageert Terry Verbist, de enige zoon van Ludo en Simonne. “Mijn ouders wonen hier 36 jaar. Ik zie ook een stuk van mijn jeugd in rook opgaan. Onder het dak was mijn slaapkamer”, wijst Terry naar boven. “Mijn ouders kunnen tijdelijk terecht in het huis van vrienden die in Spanje zitten.”

Ludo kwam dinsdag samen met zijn zoon kijken. Hij hield zich sterk. “Simonne en ik hadden zaterdagavond net onze vijftigste huwelijksverjaardag op restaurant gevierd. Onze kleinkinderen zeurden of ze bij de bomma en de bompa mochten blijven slapen, zoals zo vaak gebeurt. Maar mijn zoon hield dat wat tegen omdat het al zo laat was. Wij prijzen ons nu gelukkig, want anders hadden onze kleinkinderen achteraan geslapen onder het dak in een kamer waar nu niks van overschiet. Deze aanblik is verschrikkelijk, maar wij proberen ons zo te troosten dat we tenminste allemaal nog leven.”

Simonne en Ludo konden enkel hun handtas en portefeuille redden. “Ik ben mijn ouders zondag in het ziekenhuis gaan ophalen. Mijn pa had zelfs geen onderbroek meer, ik heb er een van mij moeten meebrengen”, zegt Terry. “Ik heb schrik dat ze een fysieke klap gaan krijgen van deze brand.”

Vastgoed

Jobs in de regio