Greet Minnen.

Greet Minnen. © AP

Billie Jean King Cup: België moet achtervolgen tegen Australië na nederlaag Greet Minnen

Door de nederlaag van Greet Minnen tegen Daria Gavrilova (6-4, 1-6, 6-4) in het openingsduel tegen Australië moet België zijn twee resterende duels winnen om zekerheid te verwerven over de halve finale.

Marc Vermeiren in Praag

De Australische kapitein Alicia Molik verraste met haar keuze voor Daria Gavrilova, een voormalige top20’er die vele jaren van medische miserie achter de rug heeft. Dit jaar draafde ze uitsluitend tijdens de Australische weken begin februari op, alvorens een achillespeesblessure haar velde. Dat gebrek aan ritme toonde zich evenwel niet tijdens de eerste set. Gavrilova ging meteen door de opslag van onze landgenote, een patroon dat zich het volgende halfuur nog zou herhalen.

Het was nummer 70 versus nummer 412, maar dat verschil in ranking was geen correcte weergave van het spelbeeld noch van beider talent. De beste manoeuvres in die aanvangsfase vertrokken veelal vanuit de Australische pols, wat bij 3-1 leidde tot de eerste gebaartjes van wanhoop bij Minnen. Wel geraakte de 24-jarige Antwerpse stilaan warmgedraaid, waardoor ze via een tegenbreak op gelijke hoogte kwam: 3-3 en 4-4. Maar Minnen kon onvoldoende de slordigheden uit haar spel weren, wat Gavrilova op weg naar setwinst zette: 6-4.

Boze blikken

Minnen leek ondanks die tik niet aangeslagen en begon sterker aan haar tweede set. In het vierde game leidde een fraaie forehand naar de eerste break en een 3-1 voorsprong. Minnen stelde ook met enige tevredenheid vast dat Gavrilova steeds meer wilde klappen en boze blikken begon te produceren. Dan ging het snel naar 6-1.

Kon de Australische met Russische roots nog lang verbergen dat dit haar eerste match was sinds 8 februari? En was die ineenstorting van de tweede set een voorbode voor de rest van de match? Gavrilova probeerde alvast met een medische timeout het momentum van Minnen te breken. Ondertussen hield Minnen met wat schaduwtennis lijf en leden warm. Na een onderbreking van zo’n tien minuten kon de kamp hervatten. Gavrilova had haar linkerdij flink laten omzwachtelen, maar veel hinder leek dat medische euvel haar toch niet te bezorgen. De Australische won haar eerste opslagspel en Minnen moest in haar servicespel al meteen een break wegpoetsen: 1-1. Zo groot als in set 2 was het verschil natuurlijk niet tussen beiden. Tot 4-4 bleef de set on serve.

Superieur tennis was er in deze zenuwslag zelden te zien, maar de spanning hield het toch boeiend. In de negende game liet Minnen gouden kansen liggen. Haar tegenstander opende met twee dubbele fouten, maar de zoveelste backhandmissers kosten haar de game: 5-4. De Belgische moest dus serveren om in de match te blijven. Dat lukte niet: 6-4. En België op achtervolgen aangewezen. Elise Mertens tegen Storm Sanders en het dubbelspel zullen het tricolore team naar de halve finale moeten loodsen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio