Een nest kan tot 11.000 hoornaars bevatten.

Een nest kan tot 11.000 hoornaars bevatten. © Natuurpunt

Natuurpunt schakelt Vespawatch in om twee nesten met Aziatische hoornaars te verwijderen

Rumst, Reet -

Medewerkers van Vespawatch hebben dit weekend twee nesten met Aziatische hoornaars verwijderd. De constructies in de Hoge Meentochtstraat en in de Pierstraat net over de gemeentegrens met Kontich hingen allebei in de kruin van een boom.

Aziatische hoornaars zijn een grote bedreiging voor onze bijen. Deze wespensoort dringt binnen in de bijenkasten van imkers om er honing te roven waardoor de bijen de winter niet overleven.

In Rumst en deelgemeente Reet werden door bijenhouders de voorbije maanden hoornaars gespot. Ze riepen de hulp in van Natuurpunt, dat op zijn beurt Vespawatch inschakelde. Het werd vooral in Reet ter hoogte van de expresweg N171, een wekenlange zoektocht om de nesten te vinden.

De nest in een boomkruin is moeilijk te ontdekken.

De nest in een boomkruin is moeilijk te ontdekken. © Natuurpunt

“De Aziatische hoornaar bouwt doorgaans twee types nesten”, zegt Maarten Wielandt van Natuurpunt. “In de lente wanneer de koningin ontwaakt, bouwt ze een primair nest waar ze de eerste werksters in grootbrengt. Dat nest is meestal te vinden op een beschutte plaats zoals in een tuinhuis, schuur of veranda.”

De Aziatische hoornaar. 

De Aziatische hoornaar. ©  pdv

“Zodra er voldoende werksters geboren zijn, maken deze werk van een secundair nest. Dit gebeurt meestal in juni of juli en vaak gaat de voorkeur uit naar een plek hoog in de bomen waar ze door het bladerdek moeilijk te vinden zijn. De nesten kunnen een diameter van tachtig centimeter bereiken en tot 11.000 werksters bevatten die op hun beurt honderden nieuwe koninginnen kunnen voortbrengen.”

De medewerker van Vespawatch bij valavond in de Hoge Meentochtstraat.

De medewerker van Vespawatch bij valavond in de Hoge Meentochtstraat. © Natuurpunt

Afgelopen weekend daagde een medewerker van Vespawatch op om de hoornaars te verdelgen. In de Pierstraat gebeurde dat overdag terwijl in de Hoge Meentochtstraat gewacht werd tot zonsondergang. Vanop de grond spoot de man vergif met behulp van een lange buis in het nest. Dan zitten alle wespen in het nest en weet men zeker dat ze allemaal weg zijn bij het verwijderen van het nest.

Herken een hoornaar

Bij Natuurpunt vraagt men ondertussen niet alle wespen als erg nadelig te catalogeren. “De werksters van de Aziatische hoornaar zijn zowat 3 centimeter groot”, zegt Wielandt. “Maar er is ook nog de Europese hoornaar die nog groter is. Die jaagt op allerhande insecten waaronder ook de Aziatische variant als voedsel voor hun larven. De Aziatische hoornaar is een heel donkere wespensoort met een overwegend zwarte kop en borststuk en een geel zwart achterlijf en poten.”

“De Europese hoornaar heeft de kleuren van de Belgische vlag. De kop en borststuk zijn roodbruin en zwart gekleurd, alsook de poten. Het achterlijf is dan weer overwegend geel.” (jw)

https://vespawatch.be/identification/

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio