De vijver in het Brilschanspark krijgt een brug. 

De vijver in het Brilschanspark krijgt een brug. © Stad Antwerpen

Aan de toegang in de Stanislas Leclefstraat komt aan de vijver een ligweide op verschillende plateaus.

Aan de toegang in de Stanislas Leclefstraat komt aan de vijver een ligweide op verschillende plateaus. © stad Antwerpen

De hellingen in gras in het centrale deel van het Brilschanspark verwijzen naar de militaire structuur van de Schans.

De hellingen in gras in het centrale deel van het Brilschanspark verwijzen naar de militaire structuur van de Schans. © stad Antwerpen

1 / 3
thumbnail: De vijver in het Brilschanspark krijgt een brug. 
thumbnail: Aan de toegang in de Stanislas Leclefstraat komt aan de vijver een ligweide op verschillende plateaus.
thumbnail: De hellingen in gras in het centrale deel van het Brilschanspark verwijzen naar de militaire structuur van de Schans.

Brialmontpark krijgt vorm: ligweides in Brilschans en wandelpaden in een lus rond vijver Wolvenberg

Berchem -

Wandelpaden en graslanden rond de vijver van de Wolvenberg en een ligweide in het Brilschanspark zijn nieuwe elementen in de ontwikkeling van het park Brialmont in Berchem. Nieuwe simulaties geven een beeld van het toekomstige Brilschanspark.

Sacha Van Wiele

Het Antwerpse schepencollege zet het licht op groen voor de tweede fase van het voorontwerp park Brialmont. Dit park bestaat uit het Villegaspark, het natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark in Berchem. In de eerste fase lag de focus vooral op de Entree Grotesteenweg die in het voorjaar van 2020 werd opengesteld.

Schepen De Ridder en Berchems districtsburgemeester Van der Planken in het Brilschanspark.

Schepen De Ridder en Berchems districtsburgemeester Van der Planken in het Brilschanspark. © rr

In de tweede fase komt de nadruk op het Brilschanspark. Dit park ligt op restanten van de Brialmontvestiging. Elementen van dit militair bolwerk worden op termijn zichtbaar gemaakt. Zo komt er een houten brug of vlonderbrug over de vijver aan de zijde van de voetgangers- en fietsersbrug over de Ring. Het park krijgt plekken voor lokale evenementen en een standplaats voor een foodtruck.

Entree Henri Prost is de toegang tot het Brilschanspark in de Henri Prostlaan en de Stanislas Leclefstraat. Een nieuwigheid in het voorontwerp is de ligweide op verschillende plateaus aan de vijver. Ook in Wolvenberg zal er nog gewerkt worden. Het centrale gedeelte met de vijver zal als halfopen graslanden worden aangelegd met eromheen halfopen bossen. Een netwerk van wandelpaden vormt een lus om de vijver. Op drassige tot natte bodems worden smalle wandelpaden met planken aangelegd. In de droge delen van het natuurgebied wordt het pad afgebakend door houten palen met touw.

“We willen van deze zone echt een groene belevingsruimte maken voor de Antwerpenaar”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling. “Met een uitgebreid en vernieuwd wandelpadennetwerk maken we dit park toegankelijk.”

Berchems districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA) merkt dat het deel van het park Brialmont aan de zijde van de Uitbreidingstraat al een succes is. “We rollen het masterplan nu verder uit”, zegt Van der Planken. “In het natuurgebied Wolvenberg staat het ecologische centraal, maar ook in het Brilschanspark willen we inzetten op natuur en ecologie, en maken we het erfgoed zichtbaar.”

De werken van de tweede fase van het park Brialmont vinden in 2023 plaats.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio