Een pastoor die vooruit wil en die dichtbij de jeugd staat: zo gaan ze zich in de pastorale eenheid Sara en Abraham pastoor Alvi - hier terwijl hij verrassingsfilmpjes bekijkt die geprojecteerd werden op een muur - herinneren. 

Een pastoor die vooruit wil en die dichtbij de jeugd staat: zo gaan ze zich in de pastorale eenheid Sara en Abraham pastoor Alvi - hier terwijl hij verrassingsfilmpjes bekijkt die geprojecteerd werden op een muur - herinneren. © kristin matthyssen 

Hippe pastoor Alvi verhuist naar Schoten: “We hebben het hem hier niet gemakkelijk gemaakt”

Zandhoven, Ranst, Schoten -

Pastoor Alvi Vazquez (51) ging zondag de laatste keer de mis voor in de Sint-Amelbergakerk in Zandhoven. Meteen zijn afscheidsviering van de pastorale eenheid Sara en Abraham. Hij wordt aangesteld in de pastorale eenheid Heilige Veronica en verhuist naar Schoten. Van velen kreeg de Colombiaan – die vooral herinnerd zal worden als de pastoor die de jeugd weer bij de Kerk trok – een warm adiós.

Kristin Matthyssen
Pastoor Alvi Vazquez vertrekt naar de pastorale eenheid Veronica. 

Pastoor Alvi Vazquez vertrekt naar de pastorale eenheid Veronica. ©   kma

Het vertrek van pastoor Alvi veroorzaakte in september een schokgolf in de pastorale eenheid Sara en Abraham (Zandhoven en Ranst), waar hij pas in januari 2016 werd aangesteld. Een nieuwe pastoor voor de parochies in Groot-Zandhoven en Groot-Ranst is er nog niet. Het bisdom moet nu op zoek naar een opvolger, wat niet eenvoudig is in het knelpuntberoep van priesters.

Alvi vroeg zelf zijn overplaatsing. Aan het slot van de viering gaf hij ook toelichting waarom. “De voorbije vijf jaar waren een mooie ervaring”, vertelde hij. Maar zijn wens om dingen te veranderen en te vernieuwen, allemaal om de pastorale eenheid tot verdere bloei te laten komen, kwam in conflict met de visie van de pastorale eenheid. “Vandaar ben ik op zoek gegaan naar andere horizonten waar ik trouw aan mezelf verder kan blijven werken”, vertelde hij.

Pastoor Alvi. 

Pastoor Alvi. ©  kma

Pastoor Alvi bedankte iedereen, van jeugdleiders over catechisten, verenigingen, het gemeentebestuur van Zandhoven, instellingen en alle mensen van Sara en Abraham. Ook de koren, die zelfs speciaal voor hun pastoor wat Spaanse en Engelse liedjes leerden. “Ik heb veel van jullie geleerd en gekregen, ik heb me welkom gevoeld.”

Pastoor Alvi ging een laatste keer de viering voor in de Sint-Amelbergakerk. 

Pastoor Alvi ging een laatste keer de viering voor in de Sint-Amelbergakerk. ©  kma

Dat pastoor Alvi via de jeugd de parochies wil laten bloeien, was tijdens de hele viering duidelijk, en in dat opzicht kan hij naar geen beter nest vertrekken dan naar de pastorale eenheid Heilige Veronica (Schoten/Schilde/Wijnegem/Borsbeek/Wommelgem), waar hij in de pastorie van Sint-Cordula gaat wonen in Schoten. Daar waar de bijzonder geliefde vorig jaar overleden pastoor Flor Stes ook al zo’n warme band met de jeugdverenigingen onderhield. Een pastoor die net als Alvi op zijn manier vooruitstrevend was en wars van kleingeestigheid.

Pastoor Alvi met enkele jongeren van Colombia Solidariteit. 

Pastoor Alvi met enkele jongeren van Colombia Solidariteit. ©  kma

De jeugdbewegingen uit de negen parochies hadden een dankwoord voor pastoor Alvi klaar, hetzij ‘live’ tijdens de afscheidsmis, sommige andere in een opgenomen verrassingsfilmpje dat nadien tijdens de door de gemeente Zandhoven aangeboden receptie in de kleuterschool werd geprojecteerd op de muur.

Pastoor Alvi bekijkt de verrassingsfilmpjes die parochianen en verenigingen hadden opgenomen. 

Pastoor Alvi bekijkt de verrassingsfilmpjes die parochianen en verenigingen hadden opgenomen. ©  kma

Pastoor Alvi bekijkt de verrassingsfilmpjes die parochianen en verenigingen hadden opgenomen. 

Pastoor Alvi bekijkt de verrassingsfilmpjes die parochianen en verenigingen hadden opgenomen. ©  kma

“Alvi kreeg wel eens kritiek op zijn Nederlands”, zei Gertjan Buyle (33), filosoof en theoloog en actief bij het parochieteam Zandhoven. “Vormsels, communies, kampen, het Colombiaproject: de weg waar hij met de pastorale eenheid naartoe wou, deed hij altijd gedreven vanuit de liefde voor God. Wij hopen dat hij met hernieuwde kracht zijn nieuwe opdracht kan aanvatten en dat alle vriendschappen die hier ontstaan zijn, voor het leven zijn.”

Rugby op kamp

De jeugdleiders gaan hun pastoor ook missen. Zo hadden de scouts van Oelegem het over een vriend in het scoutsgebeuren die mee ijverde voor een nieuw lokaal. Wist de Chiro van Massenhoven nog hoe Alvi een glimlach op ieders gezicht bracht en zal KLJ Zandhoven nooit vergeten dat de pastoor mee rugby speelde op kamp.

Zijn grootste erfenis is toch wel het project Colombia Solidariteit, waarbij hij in 2018 met dertig jongeren uit de regio Zandhoven naar zijn geboortedorp Villaricca in Colombia trok om zich daar in te zetten voor mensen die het minder goed hebben. Een project dat Alvi zeker wil verder zetten vanuit Schoten.

Er was veel jeugd aanwezig op het afscheid van pastoor Alvi. 

Er was veel jeugd aanwezig op het afscheid van pastoor Alvi. ©  kma

Ingrid Van Dyck van het parochieteam van Pulle herinnerde zich hoe ze in Pulle zes jaar geleden erg tegen de komst van een priester uit Colombia gekant waren. “We hebben het hem niet gemakkelijk gemaakt. Maar gaandeweg moesten we onze mening herzien en leerden we een enthousiaste priester kennen, die erin slaagde wat ons niet lukte: de jeugd bereiken. Alvi heeft heel veel mosterdzaadjes geplant. Je bent een jonge priester met oog voor onze toekomst. Maar de structuren werken soms tegen. En het was niet altijd even makkelijk: een pastoor die op chirokamp een kindje met een pollepel doopte: sommigen vonden dat not done. Hopelijk krijg je in de pastorale eenheid Heilige Veronica wel alle steun.”

Vanuit de kerkraad van Zandhoven klonk het dat Alvi vanuit een andere uithoek van de wereld kwam om hier op stap te gaan met de gelovigen. “Je hebt onze taal geleerd om te communiceren, toch werd er soms onvoldoende geluisterd”, klonk het.

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V), zelf burgervader over vijf deelgemeenten, heeft nooit gesnapt hoe Alvi dat eigenlijk deed: pastoor zijn in negen parochies. “Toen ik het nieuws vernam dat je wegging dacht ik: allé, je zit hier in ’t Aards Paradijs”, grapte Van Hove. “Ik denk dat hij niet in de appel heeft gebeten hier, maar dat de Toren van Babel er misschien soms voor iets tussen heeft gezeten. Alvi vertrekt nu naar – ik zeg niet duistere gebieden – maar gebieden die hem misschien nóg meer nodig hebben. Hopelijk vinden ze snel een opvolger, en hopelijk zet die je werk verder om de jeugd samen te houden.”

Hans die mee naar Colombia trok in 2018, kwam zijn drie maanden oude baby Ava tonen, de kleindochter van de organist.  

Hans die mee naar Colombia trok in 2018, kwam zijn drie maanden oude baby Ava tonen, de kleindochter van de organist.  © kma 

Op het einde van de viering kreeg pastoor Alvi een lang applaus, waarbij iedereen ging rechtstaan. En volgde nog een receptie op de speelplaats van de kleuterschool. Hij kreeg een warm ‘adiós’ - pastoor Alvi gaf trouwens ook Spaanse les in de cursus van de gemeente Zandhoven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio