De aanwezigen luisterden naar verhalen en muziek onder de pergola van de begraafplaats. © Neel Vermeiren

Reveil met herdenking van slachtoffers van corona en hulde aan oude graven

Wuustwezel -

Tijdens een reveil op het kerkhof van Wuustwezel-Centrum werden de slachtoffers van corona herdacht. Er werd ook stil gestaan bij enkele waardevolle, historische graven.

Liliane Van Hove, verwelkomde de aanwezigen namens de cultuurraad en de erfgoedraad. Zij bracht de coronadoden in herinnering met een poëtische, ontroerende tekst. Jan Vingerhoed vertelde over het kinderkerkhof waarvan de oudste graven uit 1940 dateren. “Wij herdenken deze sterretjes in een oase van groen”, vertelde Jan. “Veel te vroeg zijn ze gestorven, maar daardoor blijven ze onze herinnering.”

Guido Van Wassenhove verraste met een ontroerend gedicht voor de kleine Maria Van der Jonckheyd. © Neel Vermeiren

Guido Van Wassenhove stond stil bij het kindergrafje van Maria Van der Jonckheyd, die door een granaatinslag in een kelder in de Dorpsstraat 22 oktober 1944 tijdens de bevrijding om het leven kwam. Hij schreef en bracht voor de kleine Maria een aangrijpend gedicht. Schepen Mai Van Thillo (CD&V) beschreef de waarde van het funerair erfgoed. Rond de kerk liggen zestig waardevolle historische graven. Als voorbeeld nam ze het graf van het echtpaar Jozef Nuytemans (+1914) en Maria Anthonissen (+1901) dat gebeeldhouwd is door Clement Jonckheere. Het graf bestaat uit meerdere symbolische versieringen.

Jan Geysen van The Hinge zong stemmige liederen. © Neel Vermeiren

Tussen de verhalen bracht Jan Geysen van The Hinge stemmige muziek. Er werden bloemen neergelegd bij de graven die in herinnering werden gebracht. Door een zee van kaarsjes konden de deelnemers een wandeling maken. Ze werden vergast op een kop pompoensoep. Heemkundige kring Wesalia II organiseerde in de kerk een tentoonstelling van oude rouwprentjes van kinderen.

Reveil op het kerkhof van Wuustwezel-Centrum. © Neel Vermeiren

In de kerk organiseerde Wesalia II een tentoonstelling met oude bidprentjes van kinderen. © Neel Vermeiren

 (vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners