Jan en Stella zijn trots op hun voortuintje, dat vroeger een parkeerplaats was. 

Jan en Stella zijn trots op hun voortuintje, dat vroeger een parkeerplaats was. © Joris Herregods

De Lange Riddersstraat is niet langer grauw.

De Lange Riddersstraat is niet langer grauw. © Joris Herregods

De waterpomp is terug in Antwerpen.

De waterpomp is terug in Antwerpen. © Joris Herregods

1 / 3
thumbnail: Jan en Stella zijn trots op hun voortuintje, dat vroeger een parkeerplaats was. 
thumbnail: De Lange Riddersstraat is niet langer grauw.
thumbnail: De waterpomp is terug in Antwerpen.

Lange Riddersstraat is eerste tuinstraat in Antwerpen, er volgen er nog zeven

Antwerpen -

De Lange Riddersstraat in de Antwerpse wijk Sint-Andries is officieel de eerste tuinstraat in de stad. Er volgen er nog zeven in Borgerhout, Wilrijk, Deurne en Berchem. De bewoners van de Lange Riddersstraat raden het iedereen aan. “In de voortuin werken brengt mensen bij elkaar”, zegt Stella Van Hofstraeten.

Sacha Van Wiele

De Lange Riddersstraat loopt van de Augustijnenstraat tot aan de Sint-Andriesplaats. Het was een lange, smalle en grauwe straat. Dat laatste is gewijzigd doordat het een tuinstraat is geworden. Aan veel huizen liggen nu voortuintjes. In het midden van de straat piept gras uit de waterdoorlaatbare stenen. De waterpomp doet blijkbaar haar herintrede in Antwerpen. Onder deze pomp zit een reservoir dat het regenwater opvangt dat op de daken valt en door bewoners wordt gebruikt om de planten water te geven.

© Joris Herregods

Stella en Jan Mertens wonen in nummer 63. Beiden zijn blij met hun voortuintje. “Dit was vroeger een parkeerplaats”, zegt Stella. “Het ongemak van de paar parkeerplaatsen die nu verdwenen zijn, weegt niet op tegen de voordelen. De straat is veel gezelliger. Als ik in mijn voortuintje werk, ben ik ook steeds met buren aan het praten. Wat ons ook is opgevallen, is dat er veel meer voetgangers zijn in onze straat. Waarschijnlijk omdat het zo gezellig is om hier te wandelen. Ik ben eigenlijk best fier op onze straat.”

Laag bij de grond

De Lange Riddersstraat is de eerste tuinstraat, maar zeker niet de laatste. In zeven andere straten wordt al volop gewerkt. Op iets langere termijn komen daar nog eens acht straten bij. Dit valt allemaal onder de stedelijke campagne Antwerpen Breekt Uit.

Schepen Claude Marinower.

Schepen Claude Marinower. © Joris Herregods

“De Lange Riddersstraat is een mooi voorbeeld van hoe we Antwerpen verder wensen te vergroenen”, zegt Claude Marinower (Open Vld), schepen van Openbaar Domein. “Dit is met de opwarming van de aarde zeker nodig. Onze stad is voor 60% verhard en gebetonneerd. Door de dichte bebouwing is er weinig open ruimte. Dit zorgt ervoor dat het in de stad veel warmer is dan daarbuiten. We moeten dus inzetten op kleine, slimme ingrepen. De tuinstraten zijn daar een voorbeeld van. Het klimaat staat hoog op de agenda, maar wij pakken dit laag bij de grond aan door gras, planten en bomen aan te planten in onze straten.”

Het succes van zo’n ingreep hangt volgens Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) en districtsschepen van Groenvoorziening Tom Van den Borne (Groen) voor een groot deel af van de bewoners.“We laten de mensen niet alleen meedenken over hun straat, ze nemen die ook in handen”, zegt Cordy. “Een tuinstraat is nog meer dan een woonerf op maat van de bewoners.”

 

Voorwaarden voor een tuinstraat


Niet elke Antwerpse straat komt in aanmerking voor een tuinstraat. Dit zijn enkele voorwaarden:

* in de nieuwe aanleg moet alles gelijkgronds kunnen worden ingericht, dus bijvoorbeeld geen verhoogde trottoir
* er rijdt geen openbaar vervoer
* de straat is geen aanrijroute voor de brandweer
* de straat loopt bij voorkeur dood of heeft eenrichtingsverkeer
* de woningen hebben geen voortuin
* er is geen publieke parking

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio