Gelukkige bestaan er ook van de schenking van Marc Rombouts’ filmarchief aan Bob Chabot van de heemkundige kring Scot bewegende beelden. 

Gelukkige bestaan er ook van de schenking van Marc Rombouts’ filmarchief aan Bob Chabot van de heemkundige kring Scot bewegende beelden. © JAA

Marc Rombouts schenkt schat aan historische beelden aan Scot: “Bewaren en ontsluiten voor nageslacht”

Schoten -

Driehonderd gigabyte. Zo groot is het nu volledig gedigitaliseerd filmarchief van Marc Rombouts. Hij heeft als videoreporter zelf honderden opnames gemaakt, maar kreeg met de jaren ook heel wat pellicule van andere Schotenaren. Hij schenkt zijn filmarchief met unieke bewegende beelden nu aan heemkundige kring Scot, die daar wat blij mee is.

Marc Rombouts (66) ging na een lange loopbaan als zelfstandig cameraman voor diverse mediabedrijven en de gemeente zopas met welverdiend pensioen. “Eindelijk was er tijd om orde te brengen in de berg beelden die zich bij me thuis had opgestapeld. Alles opgeteld gaat het om wel vierhonderd filmpjes: soms kort, soms bijna een half uur lang. Ik heb ook diverse thematische dvd’s samengesteld”, vertelt Marc op de receptie naar aanleiding van zijn schenking. “Toen ik bezig was met ze te bekijken, drong tot me door dat deze beelden eigenlijk niet verloren mogen gaan. Er zitten echte pareltjes bij van het Schoten dat we al lang niet meer kennen.”

Het kasteel van Schoten in brand!

Het kasteel van Schoten in brand! © RR

Geen gebeurtenis van enig belang, of Rombouts heeft er wel beelden van. ‘’In 1972 werd het Kasteel van Schoten bijna volledig in de as gelegd. De vlammen schoten hoog op’’, herinnert Marc Rombouts zich de feiten. Hijzelf liep toen school in het nabijgelegen Sint-Michielscollege. ‘’De beelden die ik hiervan kreeg, geven goed de impact van die ramp weer. Je ziet ook moedige brandweermannen in actie, die zich ondanks het gebrekkig materieel sterk verweerden tegen de vlammen.’’

1947

Nog zo’n tijdsdocument en meteen de oudste beelden in de collectie tonen de bewoners van de toen nog jonge wijk Koningshof die in 1947 hun Midzomerfeesten beleven. Die gingen gepaard met een soort van olympiade. Elegant zijn de volksdansers die je in 1961 rondedansjes ziet maken, toen nog op het Marktplein. Nog in het kader van het festival zie je toenmalig socialistisch burgemeester Marcel Imler en zijn eega Lutgart Simoens hoge gasten ontvangen in het kasteel.

Jos Van Staeyen op weg naar de start van de Scheldeprijs in 1953.

Jos Van Staeyen op weg naar de start van de Scheldeprijs in 1953. © RR

Uiteraard ontbreekt de Scheldeprijs niet op de dvd’s, met Briek Schotte denderend over de Schotense kasseien, maar ook de lokale wielerheld Jos Van Staeyen die met zijn supporters in 1953 rustig naar de start wandelt. “Ik heb zelf misschien wel het meeste plezier beleefd aan de opnames voor de dvd naar aanleiding van honderd jaar Scheldeprijs. Samen met een journalist heb ik toen levende monumenten zoals Rik Van Looy en Eddy Merckx geïnterviewd”, herinnert Marc zich.

Marc Rombouts omringd door een dankbaar trio van de heemkundige kring: Lieve Van haecke, Marcel Schenk en Bob Chabot.

Marc Rombouts omringd door een dankbaar trio van de heemkundige kring: Lieve Van haecke, Marcel Schenk en Bob Chabot. © JAA

Wasserij Ultra

“We zijn heel blij met deze schenking”, zegt Marcel Schenk van Scot. “Het doet mij ook wel iets om beelden van die oude garage Ceulemans op de Churchilllaan en Gust Mertens van de legendarische wasserij Ultra te zien passeren. We gaan hier zorg voor dragen. Niet door ze op YouTube te zetten. We zijn zinnens een aparte beeldbank met bewegende beelden te creëren.”

Marc Rombouts blijft zelf in beeld want hij gaat als vrijwilliger voortaan actief meewerken bij Scot en onder meer helpen bij het oprichten van een online cinematheek met Schotense opnames. En wie weet komen er nog wel enkele beelden bij want Marc heeft nog één goed werkende camera overgehouden thuis. Hij roept trouwens iedereen die nog oude filmbeelden in zijn bezit heeft, op om die over te maken aan hem om ze te digitaliseren. 

(Jan Auman)

Oude filmopnames digitaliseren via marc_rombouts@pandora.be

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stoet 1100 jaar Schoten in 1990.

Stoet 1100 jaar Schoten in 1990. © RR

Burgemeester Marcel Imler en secretaris Louis Vervoort huldigen de nieuwe bejaardenflats in aan de Jozef Van Craenstraat.

Burgemeester Marcel Imler en secretaris Louis Vervoort huldigen de nieuwe bejaardenflats in aan de Jozef Van Craenstraat.© RR

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio