Een glunderende Jan Geeraerts in gezelschap van de laureaat Daniel Van Themsche. Lieve Jonkers verving laureaat Kris Claessens. © Koen Fasseur (W&F)

Eerste Akerprijs na 15 jaar onderbreking gaat naar Jan Geeraerts: “Zeer gewaardeerd bij onze Duitse vrienden”

EKEREN -

De felbegeerde Akerprijs is nog eens uitgereikt, de prijs voor verdienstelijke Ekerenaren en verenigingen. Na 15 jaar onderbreking waren er drie genomineerden. De jury kent de prijs toe aan Jan Geeraerts. Hij stond in 1973 mee aan de wieg van carnavalsvereniging De Bierpruvers.

Winnaar Jan Geeraerts met links zijn echtgenote Myriam. © Koen Fasseur

“Door zijn hele loopbaan heeft Jan Geeraerts belangrijke bijdragen geleverd aan de Ekerse gemeenschap”, schrijft de jury. In december 1973 lag Jan aan de basis van de oprichting van De Bierpruvers en hij was vele jaren voorzitter van de vereniging. Jan was ook medestichter van de Vriendenkring Ekeren-Andernach. “Als voorzitter bouwde hij in de Duitse zusterstad contacten op met vele mensen uit het verenigingsleven en de politiek”, zei districtsburgemeester Koen Palinckx bij de uitreiking van de Akerprijs.

“In 2009 werd Jan voor zijn inzet onderscheiden met de medaille van verdienste van Rheinland-Pfalz. Deze medaille wordt maar zelden aan buitenlanders overhandigd. Het toont aan hoe Jan met zijn inzet en positieve energie ook in Duitsland sterk wordt gewaardeerd. Als jongen uit de Polder, 81 jaar geleden geboren in Oosterweel, heb jij Ekeren in je hart gesloten.”

Jan Geeraerts samen met de laureaten, het districtsbestuur en de jury. © Koen Fasseur

De woorden van Palinckx en het applaus van de vele aanwezigen in de Witte Zaal van het kasteel Veltwijck lieten de gevierde niet onberoerd. Jan is nooit een tafelspringer geweest. In de luwte inspireerde hij de mensen om zich heen. Zelfs nu hij wat gas heeft teruggenomen, staat hij nog altijd het bestuur bij van de Vriendenkring Ekeren-Andernach.

De Akerprijs bestaat uit een gestileerde schaal ontworpen door Mariaburgse architect-kunstenaar Jo Van Bouwel. © Koen Fasseur

De Akerprijs bestaat uit een gestileerde schaal ontworpen door Mariaburgse architect-kunstenaar Jo Van Bouwel. Margot Thyssen uit Kapellen zorgde voor de uitvoering van het schaaltje in porselein in de Ekerse kleuren. Bij de trofee past ook een mooie oorkonde ontworpen door Ivo Van Damme.

De jury heeft ook lovende woorden voor de genomineerden Kris Claessens en Daniel Van Themsche. Kris is super vrijwilliger bij de C-Koren en Daniel is beheerder van de Facebook-groep ‘Ge zijt van Ekeren als ge..’. In samenwerking met de Lions Club Minerva heeft hij een grote hulpactie op het getouw gezet om steun te bieden aan de getroffen gebieden in Wallonië. (mawo )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners