Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) voelt zich misleid en gepakt door de oppositie. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) stelt dat de leden van de meerderheid hun vakantie maar beter moeten plannen.  © JAA

Tumult na overstap Nadine Van Mol naar Vlaams Belang: N-VA verliest eerste stemming ooit

Schoten -

Vuurwerk in de anders zo rustige politieke arena van Schoten donderdagavond. Burgemeester Maarten De Veuster en zijn N-VA-fractie verloren er voor het eerst een stemming en die nederlaag smaakte zichtbaar zuur.

Dat een door het N-VA-Open Vld-schepencollege gevraagde kredietaanpassing van zijn meerjarenplan niet goedgekeurd raakte door de gemeenteraad, had diverse oorzaken. Een dag voor de zitting had Nadine Van Mol, in 2018 verkozen op de lijst van N-VA, laten weten dat ze voortaan de kleuren van Vlaams Belang verdedigt.

LEES OOK: Vlaams Belang knabbelt aan N-VA-meerderheid: Nadine Van Mol kiest voor Tom Van Grieken

Het toeval wilde dat een ander lid van de N-VA-fractie, die normaal zestien van de 31 gemeenteraadsleden telt en ook nog eens kan rekenen op de enige verkozen liberaal Paul Valkeniers, haar vakantie slecht getimed had. De stoel van Ilse Stockbroekx bleef leeg. De oppositie was wel voltallig. En hoe divers die mengeling van Vlaams Belang, Groen, CD&V en Vooruit ook moge zijn, bij de stemming over het meerjarenplan stemden hun raadsleden wel opvallend eendrachtig tegen.

‘Nieuwe coalitie’

Resultaat: staking van stemmen. Punt niet goedgekeurd. Oppositieleden met leedvermaak. En een verraste, gefrustreerde burgemeester Maarten De Veuster, die hiermee zijn eerste politieke nederlaag(je) leed sinds hij in 2013 de sjerp veroverde. Hij feliciteerde Tom Van Grieken eerst cynisch met zijn handigheid en ‘nieuwe coalitie’.

Die laatste sneer leidde tot felle reacties van onder meer Kurt Vermeiren (Vooruit). “Ik zou mezelf niet in de spiegel kunnen kijken moest ik het op een akkoordje gooien met Tom Van Grieken. Ik heb zelf mijn analyse en keuze gemaakt, wat mijn goed recht is”, fulmineerde Vermeiren.

Van Grieken en de andere oppositieleden ontkenden allemaal met klem dat er vooraf gesproken was om N-VA in de val te lokken. Maarten De Veuster dacht er het zijne van en sprak van beschamend politiek theater. Hij wees op de verstrekkende gevolgen van dit ‘onverantwoord gedrag’ van de oppositie.

De ‘meerderheid’ is in conclaaf. Tom Van Grieken en Tommy Van Look doden de tijd met nieuwste aanwinst Nadine Van Mol. © JAA

‘Drama queen’

“Dankzij jullie gaat dit lokaal bestuur nu op slot. Zelfs de betaling van het personeel en uitkeringen voor behoeftige inwoners dreigen in het gedrang te komen”, haalde de burgemeester uit. Hij ging vervolgens enkele keren in conclaaf met zijn fractieleden en ambtenaren om de meest aangewezen volgende zet voor te bereiden, ‘in het belang van de gemeente.’ De verwarring was groot. Ook raadsvoorzitter Lieven De Smet (N-VA) leek van zijn melk te zijn.

Van Grieken noemde De Veuster een ‘drama queen’. “De oude begroting blijft gewoon van kracht en we krijgen in Schoten heus geen ‘Amerikaanse toestanden’. De N-VA-Open Vld-coalitie moet enkel naar zichzelf kijken. Ze heeft zelf gekozen voor deze krappe meerderheid, onder meer door niet met ons in zee te gaan. En de fractieleden van N-VA moeten hun vakantie maar beter plannen. De data van deze belangrijke vergaderingen liggen maanden vooraf vast. Laat het een les zijn voor N-VA. Vroeg of laat hebben we elkaar nodig”, genoot de partijvoorzitter van zijn kleine stunt. (jaa)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio