©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Bekerstunt in het Kuipje: Westerlo naar achtste finales, Antwerp uitgeschakeld

Wat een feestje had moeten worden voor Antwerp -de Great Old speelde zijn 5000ste wedstrijd- is een Kempense hoogdag geworden. Een enthousiast Westerlo vergaarde voor rust een dubbele voorsprong en dat bleek voldoende. Het stamnummer 1 milderde nog via Samatta maar op en over de autoritaire leider in 1B gaan zat er niet meer in voor RAFC. 2-1 en een zure uitschakeling voor Antwerp.

Hannes Van Gael

De sfeer in het bijna volgelopen Kuipje deed veel goeds beloven voor de laatste cupmatch van deze 1/16 finale. De Antwerpaanhang nam een hele stadionlengte in beslag en nog voor de match begon gingen álle handen in het stadion op elkaar voor Maxime Biset, tot vorig seizoen nog een Kemphaan.

Wat voor Antwerp een must win was, was voor thuistrainer De Roeck een “leuk tussendoortje”. Dat hij vier wissels doorvoerde na de zege tegen Virton onderstreepte dat de competitie primeerde boven de beker. Zo stond Van Langendonck nog eens tussen de palen. Priske wisselde nog meer. De Wolf, Eggestein, Dessoleil en Samatta kwamen in de ploeg. Dwomoh kreeg zijn allereerste basisplaats en Verstraete stond amper vier dagen na zijn lichte hersenschudding weer in de basis. Vijf wissels tegen de fiere leider, dat is niet zonder risico.

Sterke Van den Keybus

En dat bleek ook zo. Zeker omdat Antwerp het nóóit makkelijk heeft in de -donderdagavond niet zo- stille Kempen. Grote kansen kregen we aanvankelijk niet te zien en pas op het halfuur zorgde De Laet, na gallery play zowaar, voor de eerste grote dreiging. Van Langendonck had veel moeite met een lage schuiver van de Antwerpse kapitein. Daarna ging de Westelse doelman wel goed plat op een kopbal van Engels.

 

 ©  BELGA

Aan de overkant, waar Bernat al een flink waarschuwingsschot had afgevuurd, was het bij de eerste poging tussen de palen wél prijs. Van den Keybyus kopte een indraaiende voorzet van Bernat onhoudbaar binnen. De huurling van Club Brugge had zijn dagje wel, want op slag van rust bediende hij Foster, die zo zijn rekening kon openen voor Westerlo. Samatta was tussen de twee Westelse goals niet bij de pinken op een doorgekopte inworp.

Veel Antwerps aanvallend geweld

Priske greep bij de rust in. Gerkens en Dessoleil bleven in de kleedkamer. Vines en topschutter Frey moesten de scheve situatie in 45 minuten zien recht te trekken. Met vier aanvallers gingen de bezoekers op zoek naar aansluiting, maar de mannen die geire pensen eten en met de velo naar het stadion komen gaven geen krimp. Ze kregen zelfs de betere kansen. Een rollertje van Frey kon Van Langendonck niet verontrusten. Foster, Daci en de ingevallen Vaesen konden hun pogingen maar net niet kadreren.

Ook Benson kwam zich mengen in het strijdgewoel. De winger was meteen van goudwaarde door Samatta de 2-1 voor te schotelen. Verder dan dat kwam Antwerp niet meer en ook de Westelse counters misten scherpte om nog iets aan de stand te veranderen.

Na Club Luik heeft Westerlo nu de scalp van een tweede traditieclub te pakken in dit bekeravontuur. Het was ook tiende keer goede keer voor Westel tegen Brian Priske. In de vorige negen confrontaties won de Deen vijf keer en speelde hij vier keer gelijk. Voor Westerlo duurt het bekersprookje dus nog minstens een ronde langer, maar voor Antwerp zal deze uitschakeling toch een zeer wrange nasmaak hebben. Het is dan wel een cliché, maar de beker is wel de kortste weg naar Europa.

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

  • Van den Keybus kopt hoekschop perfect binnen
  • Foster knalt kort voor rust 2-0 tegen de touwen
  • Samatta zorgt voor spanning met aansluitingstreffer
 • Antwerp FC speelt zijn 5.000ste officiële match in 141 jaar: 50 mijlpalen

  Het is de club mogelijk zelf ontgaan, maar volgens de statistici en officieuze archivarissen van de Great Old speelt Royal Antwerp Football Club vanavond in de zestiende finales van de Beker van België op het veld van Westerlo zijn vijfduizendste officieel geregistreerde wedstrijd. Een mooie gelegenheid voor Gazet van Antwerpen om uit die immense lijst wedstrijden en 141 jaar rood-witte voetbalgeschiedenis eigenzinnig 50 Antwerp-mijlpalen te kiezen. Vandaag deel één: van het prille begin tot midden jaren 70.

 • Westerlo met 23 op 27 sterkste starter sinds ‘nieuw 1B’

  Met Westerlo krijgt Antwerp donderdagavond niet de eerste de beste ploeg uit 1B tegenover zich. De huidige leider is de sterkste starter sinds de invoering van de eerste klasse B met acht ploegen in 2016. Niemand deed in de vorige vijf jaargangen na negen speeldagen beter dan 23 op 27. De manschappen van T1 Jonas De Roeck pakten alleen thuis tegen RWDM (0-0) en tegen Deinze (2-2) niet de volle buit en zijn dus nog ongeslagen.

 • De Wolf in doel voor bekermatch Westerlo-Antwerp

  Tijdelijke keeperswissel bij Antwerp. Brian Priske kiest in de bekermatch op Westerlo voor Ortwin De Wolf (24). Voor De Wolf een kans om zich te tonen en zo krijgt Butez, bezig aan een sterk seizoen, eens een wedstrijd rust.

 • Maxime Biset (ex-Westerlo) over job bij Antwerp: “Nu kan ik tenminste met mijn kinderen ravotten”

  Mocht het straks tot strafschoppen komen in ‘t Kuipje, dan mag Maxime Biset (35) aan de slag. De voormalige verdediger, die vorig seizoen nog op het veld stond bij Westerlo, doceert nu stilstaande fases bij Antwerp. Hij amuseert zich, maar het is wennen. “Who took my badjas? Mijn Engels was plots dramatisch.”

 • Nog geen Nainggolan bij Antwerp in de beker, maar: “Niemand haalt zijn neus op voor Westerlo, integendeel”

  Na twaalf competitiematchen en vijf Europese duels treedt Antwerp donderdagavond (20u45) ook een eerste keer in de Belgische beker aan. Opponent van de Great Old wordt Westerlo, de autoritaire leider in 1B. Coach van de Kemphanen Jonas De Roeck noemde deze ontmoeting vooraf een ‘tussendoortje’, maar dat zien ze bij stamnummer 1, waar Nainggolan nog minstens twee matchen out blijft, anders. “Mijn spelers zijn zelfs een beetje ‘kwaad’ wanneer ze voor dit duel verplichte rust krijgen”, aldus Brian Priske.

 • Jonas De Roeck ontvangt met Westerlo ex-club Antwerp: “Onze ploeg zou niet misstaan in 1A”

  De supporters van Westerlo hebben er lang op gewacht, maar ‘t Kuipje krijgt donderdag nog eens een grote club over de vloer. Voor trainer Jonas De Roeck krijgt de bekerconfrontatie tegen ex-club Antwerp nog een speciaal randje. Een klein randje, dan toch. “Eigenlijk beschouw ik deze wedstrijd gewoon als een tussendoortje.”

 • Opstelling Antwerp

 • Opstelling Westerlo

 • 20u29

  Zes wijzigingen bij Antwerp

  Priske roteert duchtig voor dit bekerduel, met maar liefst zes wijzigingen in zijn basiselftal. De Wolf mag in doel starten, ook Dessoleil, Bataille, Eggestein en Dwomoh staan in de eerste ploeg. Voorin moet Samatta voor doelpunten zorgen, Frey start op de bank.

 • Het decor van vanavond

 • 1' Start van de 1ste helft

 • 1'

  Aftrap!

  De bal rolt in 't Kuipje! Stoot The Great Old door naar de volgende ronde, of zorgt Westerlo voor een nieuwe bekerstunt?

 • 6'

  Antwerp controleert

  Antwerp neemt de controle stevig in handen. De thuisploeg kijkt voorlopig de kat uit de boom.

 • Maxime Biset krijgt bloemen en champagne voor aftrap Westerlo-Antwerp

  Maxime Biset, tot vorig seizoen aanvoerder bij Westerlo, keerde vandaag nog eens terug naar het Kuipje. De 35-jarige Biset sloot eind vorig seizoen zijn actieve carrière af bij Westerlo en ging dit seizoen aan de slag in de technische staf van Antwerp. Voor de aftrap gaf de vice-voorzitter van de Kemphanen Hasan Cetinkaya aan Biset bloemen en een fles champagne. Biset kreeg van de spionkop van beide clubs een staande ovatie.

 • 12'

  Kalme openingsfase

  Echte doelkansen hebben we nog niet gezien in de openingsfase. Antwerp zet wel druk, maar de verdediging van Westerlo staat goed opgesteld.

 • 14'

  Samatta kopt over

  Samatta laat zich een eerste keer zien. De aanvaller kopt een voorzet van Bataille ruim over de lat.

 • 19'

  Westerlo knokt zich in de partij

  De Antwerpse druk neemt af, waardoor Westerlo zich in de wedstrijd kan knokken. Op kansen is het nog steeds wachten.

 • 22'

  Thuisploeg dreigt

  Een plaatsbal van Bernat wijkt af op de voet van Dessoleil. Ook op de daaropvolgende corners is Westerlo gevaarlijk, tot er voor buitenspel wordt gevlagd.

 • Eggestein en Perdichizzi vechten om de bal

MEER OVER VOETBAL

MEER OVER KVC Westerlo