Een educatief pakket moet diversiteit bespreekbaar maken. In het pakket zit ook een set kleurpotloden met verschillende huidstinten. 

Een educatief pakket moet diversiteit bespreekbaar maken. In het pakket zit ook een set kleurpotloden met verschillende huidstinten. © Stad Mechelen

‘Mechelen Kleurt’ deelt set potloden uit met verschillende huidstinten: “Diversiteit bespreekbaar maken”

Mechelen -

“Diversiteit bespreekbaar maken bij kinderen en jongeren en meer diversiteit brengen in jeugdliteratuur.” Dat is de inzet van het project ‘Mechelen Kleurt’. In een educatief pakket voor basisscholen en jeugdwerkingen zit onder andere en set kleurpotloden met verschillende huidstinten.

Sven Van Haezendonck

Aanleiding voor het project was een brainstormsessie van de Mechelse Kinderraad rond racisme. Die merkte op dat er weinig diversiteit bestaat in kinder- en jeugdboeken of in strips. Uit een bevraging van kinderen in de Dijlestad blijkt dat 61% zich niet herkent in boeken of strips. Slechts 6% leert er iets bij over andere culturen.

In Mechelen zijn er meer dan 120 nationaliteiten. “We zetten expliciet in op het belang van keuzevrijheid en het basisrecht om jezelf te kunnen zijn”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen.

(H)erkenning

Personages in kinderverhalen weerspiegelen dat volgens de stad nog te weinig. “Het zou voor kinderen geen kwestie mogen zijn dat ze hierdoor hun afkomst of hun gevoelens in vraag stellen. Het is pas door onze samenleving in al zijn diversiteit in beeld te brengen dat iedereen zich kan herkennen en erkend kan voelen”, vertelt De Francesco.

Verschillende stadsdiensten hebben een educatief pakket samengesteld dat ze verdelen onder basisscholen en jeugdwerkingen. Het bestaat uit een leidraad voor leerkrachten en begeleiders om met het thema aan de slag te gaan, een boekenpakket dat de bibliotheek samenstelde en een set kleurpotloden.

Vaak roze

De set bestaat uit tinten met enkele mogelijke huidskleuren. “Het valt op dat kinderen vaak roze kiezen als ze zichzelf tekenen, omdat dit veelal zo wordt weergegeven in boeken of strips. Door huidskleur in al zijn varianten te tonen, kunnen kinderen hun eigenheid of identiteit wel herkennen”, zegt de stad. Op dinsdag 9 december vindt er een workshop plaats voor leerkrachten en begeleiders.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio