Curatoren Virginie Platteau en Jelle Dierickx 

Curatoren Virginie Platteau en Jelle Dierickx © rr

Sssst…. Mechelen Feest in Zinderende Stilte

Mechelen -

Feesten in stilte … Het lijkt op het eerste gezicht een contradictie. Toch is ‘Zinderende Stilte’ het nieuwe thema van Mechelen Feest voor het komende jaar. “We gaan het komende jaar spelen met de volumeknop van de stad”, zegt Kristof Calvo (Vld-Groen-M+), voorzitter van Mechelen Feest. Curatoren Jelle Dierickx en Virginie Platteau zorgen voor een eigenzinnige invulling van dat thema.

Ward Bosmans

De aftrap van het themajaar Zinderende Stilte wordt nu zondag 31 oktober gegeven, niet toevallig de Dag van de Stilte. In het Predikheren delen kunstenaars uit verschillende

Jelle Dierickx, Virginie Platteau en Kristof Calvo met de stiltekalender.

Jelle Dierickx, Virginie Platteau en Kristof Calvo met de stiltekalender. © Ward Bosmans

disciplines hun interpretatie van stilte. Een van de meest opmerkelijke is wellicht de Nederlandse kunstenaar Nick Steur. Zijn installaties met opeengestapelde stenen staan in schril contrast met het snelle tempo waar we vandaag allemaal in leven. Door zijn vaardigheid en intense focus slaagt hij erin om de toeschouwers te verbinden met de materiële, fysieke wereld.

Het thema ‘Zinderende Stilte’ komt een heel jaar terug in diverse activiteiten en evenementen in Mechelen. Daarnaast zijn er twee specifieke festivals rond het thema. Van 9 tot 13 december is er ‘Zindering’, een vijfdaags festival rond de klank van de stilte. In elf concerten en twee films komen verschillende aspecten van stilte aanbod. Van de meditatieve muziek van de populaire Arvo Pärt tot slaapliedjes voor een Filipijnse draak en van Armeense miniaturen tot het gloeiende trillen van vrouwenstemmen uit Iran.

Sjel

In het voorjaar vindt van 18 tot 20 februari een themaweekend over stilte en gezondheid plaats. Op 20 februari zijn Danny Ronaldo en comedian Wim Helsen de blikvangers in de pas gerestaureerde Begijnhofkerk. In maart staat er een minifestival voor stilte in de film op het programma.

Iets om naar uit te kijken is de installatie Sjel. Sjel is een kubus van reflecterend glas, die daardoor opgaat in de omgeving. In het voorjaar wordt Sjel in de natuurgebieden rond Mechelen geplaatst. Mensen kunnen er binnen stappen en er individueel naar muziek van onder andere Wannes Capelle, Wim Mertens of Chantal Acda luisteren met een koptelefoon.

Cultuurpartners

Het programma van Zinderende Stilte is grotendeels opgebouwd in samenwerking met

Ook lokale partners leveren hun bijdrage.

Ook lokale partners leveren hun bijdrage. © rr

Mechelse cultuurpartners. “Door samen te werken, brengen we het thema naar zo veel mogelijk Mechelaars en bezoekers. Het programma dat Jelle Dierickx en Virginie Platteau samenstelden, is er één waarin veel ruimte is om elkaar opnieuw te ontmoeten in alle rust. Zelfs tijdens Maanrock duikt Zinderende Stilte op een verrassende manier op”, belooft Kristof Calvo.

Curator Virginie Platteau beseft dat mensen graag weer samen willen zijn en het bruisende van de stad willen ervaren. “Maar tegelijkertijd hebben velen van ons ervan genoten toen het tijdens de coronaperiode wat rustiger en stiller was in de stad. Dat gevoel willen we nu terugbrengen, mét de nodige zindering erbij. De stad zal bruisen, maar met ruimte voor rust en vertraging.”

Volgens curator Jelle Dierickx is dat precies wat we nodig hebben. “Hoe stilte en luwte in de stad aanwezig kunnen zijn, wordt in de toekomst steeds belangrijker. Maar ons programma is gemaakt voor het grote publiek. Zelfs voor wie niet van stilte houdt.”

Alle activiteiten vind je niet alleen op de website terug, maar ook in de stiltekalender dit te koop is in de Mechelse boekhandels. Daarin staan ook inspirerende citaten van onder andere Herman de Coninck, Venus Williams en Charlotte Adigéry.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio