©  BELGA

Chris Froome gelooft nog steeds in een terugkeer aan de top: “Een vijfde keer de Tour winnen blijft het doel”

Chris Froome (36) won vier keer de Tour de France, twee keer de Vuelta en één keer de Giro d’Italia maar sinds zijn zware val in 2019 voor de tijdrit in het Critérium du Dauphiné is hij nog een schim van de toprenner die hij ooit was. Maar opgeven doet de Brit niet. “Ik zie progressie en geloof nog steeds dat ik weer mijn oude niveau kan halen”, vertelt hij in een interview aan Cyclingnews.

Werner Bourlez

“Na wat ik heb meegemaakt is er geen garantie dat ik nog een vijfde keer de Tour kan winnen, maar het blijft mijn doel. Dat is wat mij drijft om mij voor de volle honderd procent te geven”, aldus Froome bij Cyclingnews. “In 2022 of 2023 of 2024: ik blijf er naar toewerken tot zou blijken dat het niet meer kan. Dat is wat mij elke dag op de fiets houdt. Zolang ik zie ik progressie in mijn werk, dan ga ik geloven dat het nog haalbaar is en blijf ik ervoor werken.”

Maar de terugkeer verloopt heel moeilijk. “Lijden heeft meer perspectief gegeven over mijn carrière en mijn leven”, zegt Froome. “Het heeft me zo dankbaar gemaakt voor de positie waarin ik me bevind. Ik heb een tweede kans gehad om een professionele renner te worden. Ik weet dat niet veel mensen dat krijgen, dus ik ben dankbaarder dan ooit en dat heeft me de motivatie gegeven om weer op mijn oude niveau te komen.”

De resultaten van Froome sinds zijn val zijn niet hoopgevend. “Ik raakte zwaargewond bij die crash, twee jaar geleden, maar het was pas in juni dit jaar dat ik voelde dat de blessures achter de rug zijn. Ik zie dat moment als het nulpunt op mijn weg naar herstel. Ik ben nog steeds aan het revalideren, maar nu ligt mijn focus op de fiets en het herstellen van mijn conditie. Door dingen te zien die niemand anders ziet in mijn vooruitgang, ben ik erg gemotiveerd gebleven. De tweede helft van het seizoen was veel leuker omdat ik me heb gefocust op het terugkeren naar waar ik was voor de crash. Ik heb nog een weg te gaan, maar ik zie perspectief.”

Strijden tegen Pogacar

Indien Froome weer zijn oude niveau bereikt zal hij wel moeten opboksen tegen jongere toppers als Tadej Pogacar. “Het is niet zo dat het nieuwe niveau van de jonge jongens 20 procent hoger is dan alle anderen. De oudere jongens zijn er nog steeds. Het is logisch voor mij dat als ik terug kan naar mijn oude niveau, ik dan kan racen met deze jongens.”

 

 ©  EPA-EFE