Wim Van der Borght samen met restaurantmanager Tom Van Groeningen op de trappen in Marineau. In de stookketels achter hen brouwen ze straks een pils. 

Wim Van der Borght samen met restaurantmanager Tom Van Groeningen op de trappen in Marineau. In de stookketels achter hen brouwen ze straks een pils. ©  Joris Herregods

Marineau wordt nieuwe hotspot voor vis op Antwerpse Zuid: Het Pakhuis krijgt totale makeover

Antwerpen -

De horecagroep van Wim Van der Borght heeft grote plannen met Het Pakhuis aan de Vlaamsekaai, ook bekend als brouwerij van ‘Den Bangelijke’. De makeover die in volle gang is, vormt het hele gebouw om tot een belevingsplek voor visliefhebbers, van seafood tot zoetwatervis. Ook een winkel hoort bij het totaalconcept. Tom Van Groeningen stapt mee in het project Marineau, en komt deels over van de Brasschaatse feestzaal De Groene Jager.

Johan Van Baelen

Het succes van vleesrestaurant Maven heeft de bedenkers van de one-craftformule – het concept waarbij één ingrediënt in al zijn kracht naar voren wordt geschoven – aan het brainstormen gezet. Met het juiste pand erbij kwam al snel een formule naar boven waarin vis de bovenhand haalt.

“Er is geen viswinkel, noch een visrestaurant, op het Zuid”, zegt Wim Van der Borght van hospitalitygroep Shrimp Tempura die ook Maven, Umami, Danieli il Divino en Murni uitbaat. “De ervaring met Maven heeft ons geleerd dat je een complete beleving kan creëren als je één voedingsmiddel op een voetstuk plaatst. In Maven kreeg vlees die centrale rol, in ons nieuwe restaurant Marineau neemt vis het over.”

Zoetwatervissen in restaurant

Van der Borght en co hebben daarvoor hun oog laten vallen op brouwerij en opslagplaats Het Pakhuis op de Vlaamsekaai. “Het bier Den Bangelijke zal niet verdwijnen. Maar we willen het op onze manier aanpakken en de nadruk leggen op seizoensbieren en zelfs een nieuwe pils.”

Maar eerst krijgt het oude pakhuis een complete make-over. “Toen hier nog dokken waren, was Het Pakhuis een stapelplaats voor koffie, bier, kolen en vis. Zo ver van de oorsprong van dit huis zitten we dus niet.” Maar ook de klant moet dat doorhebben vanaf de eerste stap die hij in Marineau zet.

Het Pakhuis krijgt een make-over. Hier een zicht op wat de open keuken moet worden en de chef’s table ernaast.  

Het Pakhuis krijgt een make-over. Hier een zicht op wat de open keuken moet worden en de chef’s table ernaast.  ©  Joris Herregods

Daarom zal je binnen niet naast een levensgroot aquarium met zoetwatervissen kunnen kijken. “We kunnen geen zeevissen houden omdat ze zeer gevoelig zijn aan schommelingen van temperatuur, licht en het zoutgehalte van het water.”

Wat verderop, rond de open keuken, past opnieuw een toog voor gasten die de activiteiten van de chefs op de voet willen volgen. Ernaast past ook een chef’s table. “We gaan niet voor de bekende plateaus met zeevruchten. Wij willen ze eerder serveren zoals ze dat in Portland in de Amerikaanse staat Maine doen: alle zeevruchten in een rechthoekige schaal, die je als het ware op tafel smijt.”

En ook een viswinkel

Thomas Snijders van restaurant Lewis is ingehuurd als culinair adviseur voor dit project. “Hij blijft zijn eigen restaurant runnen, maar is bereid om zijn expertise ter beschikking te stellen”, zegt Tom Van Groeningen, die vanuit De Groene Jager in Brasschaat mee in het project stapt.

Dat project wordt gekoppeld aan de nieuwe viswinkel Marineau Seafood Shop, die de plaats zal innemen van Fruxino Groenten en Fruit wat verder, op de hoek van de Vlaamsekaai en de Museumstraat. Door de combinatie van shop en restaurant gaat er amper iets verloren van de vis. De keuken van Marineau zal ook bereide maaltijden voor de viswinkel maken. Fruxino verdwijnt trouwens niet, maar krijgt een plaatsje aan de overzijde van de Museumstraat.

Op de verdieping komen ruimten voor private dining en een bar met een knipoog naar een visserscafeetje. 

Op de verdieping komen ruimten voor private dining en een bar met een knipoog naar een visserscafeetje. ©  Joris Herregods

Dat zijn veel plannen die ook tijd vragen, maar Het Pakhuis is nu al niet meer te herkennen. Ook het toilet moet een spectaculaire aanblik gaan bieden. De scheiding tussen vrouwen- en mannentoiletten zal worden gevormd door een muur van water. Wie dus met een nat pak naar zijn plaats loopt, is in een foute zone terechtgekomen. Beter is om halverwege de kelderverdieping wat afleiding te zoeken op de videomuur met onderwaterbeelden.

Vlaamsekaai 76, 2000 Antwerpen, opening voorzien einde januari 2022.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio