Het kantoorgebouw van Brepols in 1940. 

Het kantoorgebouw van Brepols in 1940. ©  RR

Herschrijven we de geschiedenis van Brepols?

Turnhout -

Bij de plechtige opening van Het Monument, het voormalige kantoorgebouw van Brepols, verwezen de sprekers naar de geschiedenis en de historische waarde van het gebouw. Maar werd de geschiedenis er niet een beetje gekleurd?

Guy Van Nieuwenhuysen

De sprekers hadden het vrijdag meer dan eens over de typistenzaal. Op deze plaats zouden tientallen typistes facturen en bestellingen hebben geschreven. Maar klopt dat wel?

Lezer Theo Nuyens stuurt ons een foto die wellicht in 1940 is gemaakt. “Mijn vader heeft zin carrière in deze administratie doorgebracht als verantwoordelijke van de ‘expeditie’, zoals dat toen heette. Ook mijn moeder werkte daar als bediende, tot mijn geboorte.”

Theo Nuyens wijst ons erop dat er maar enkele schrijfmachines staan. “En slechts één telefoontoestel.” De foto spreekt niet tegen wat tijdens de officiële opening vrijdag werd beweerd, maar is wel een aanvulling. In 1940 was er zeker geen sprake van tientallen typisten.

Agalev

“Nieuws heeft een korte houdbaarheidsdatum en protocol een kort geheugen”, schrijft oud-gemeenteraadslid Marc De Backer op zijn Facebookpagina. Marc De Backer dook in zijn archief om te bewijzen dat de Turnhoutse Groenen in 1999 het kantoorgebouw van de afbraak hebben gered. “De sterren stonden gunstig. Agalev zat in de Vlaamse regering, Jos Geysels was voorzitter van Agalev, een jonge Turnhoutse architect had een stevig dossier en wijlen VU-ID-minister Van Grembergen was een integer man. Agalev Turnhout bracht het dossier Brepols onder de aandacht, tot ongenoegen van wijlen Marcel Hendrickx en de toenmalige eigenaar.”

Agalev voert actie bij het verkommerde kantoorgebouw van Brepols. 

Agalev voert actie bij het verkommerde kantoorgebouw van Brepols. ©   Marc De Backer

Marc De Backer was niet uitgenodigd voor de officiële opening van Het Monument.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio