© ATV

Professor Jacob de Boer over PFOS-vervuiling: “Er moet veel breder getest worden, ook in Antwerpen”

Meer dan de helft van de bewoners in een straal van 3 kilometer rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht heeft te veel PFOS in het bloed. Dat blijkt uit 800 bloedanalyses. Bij sommige bewoners is het PFOS-gehalte meer dan 700 microgram per liter, terwijl de alarmdrempel op 20 microgram ligt en zelfs op 10 microgram voor vruchtbare vrouwen. Bijzonder alarmerend, zei Jacob de Boer, toxicoloog van de Vrije Universiteit Amsterdam, woensdagavond in het VRT-programma De Afspraak. “Ik vind dat er veel breder, ook in de stad Antwerpen getest moet worden.”

Saar Van OlmenBron: De Afspraak

De Boer was te gast in De Afspraak naar aanleiding van de bloedanalyses van de bewoners in Zwijndrecht waar hij aan heeft meegewerkt. De professor was vergezeld door Stefanie Bellinkx, een zwangere vrouw en inwoner van Zwijndrecht. De PFOS-waarden in haar bloed liggen net op de norm.

“Ik wil niet dat mijn kinderen vergiftigd worden met hoge waarden PFOS”, zei Bellinkx die vorig jaar een huis kocht in Zwijndrecht en toen een blanco bodemattest voorgeschoteld kreeg door OVAM. Toen zou er geen weet geweest zijn van grondvervuiling. “Ik wist een jaar geleden zelfs niet dat 3M bestond, en nu blijkt dus dat dit attest niet blanco had mogen zijn.”

“Er is hier echt heel wat aan de hand”, zei de Boer. “De PFOS-waarden van 90 procent van de mensen die getest zijn, liggen boven de advieswaarden voor gezondheidseffecten. Dat zie je maar zelden bij zo’n groot onderzoek.”

Volgens de professor is het vervelende vooral dat je PFOS niet “kwijt kan”. Het is niet afbreekbaar. “Ik denk dat de betere optie voor mevrouw is om te verhuizen.”

Gezondheidseffecten

“Het is moeilijk om te zeggen wat je aan PFOS kan relateren”, zei de Boer nog over de gezondheidseffecten. “Maar we weten wel dat wanneer je boven de gezondheidskundige waarden zit, het een effect op het geboortegewicht van een kind kan hebben. Daarnaast verzwakt ons immuunsysteem, kinderen reageren minder goed op een vaccinatie, er kunnen leverafwijkingen optreden en er is kans op een verhoogde cholesterol.”

De hoop van De Boer is dat de normen iets te streng zijn gesteld, en dat zij die op de norm zitten, zich geen zorgen moeten maken. Maar bij hen waar de waarden ver boven de norm liggen, daar is “iets grondig mis”. “We moeten alternatieven vinden voor dit soort stoffen”, concludeert hij.

Op de vraag van presentator Bart Schols of er in heel Zwijndrecht en ook in Antwerpen Zwijndrecht getest zou moeten worden, was de Boer duidelijk: “Ja.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio