Kompan is een van de firma’s die zich onder meer toelegt op inclusief spelen. Rechts: Pia.  

Kompan is een van de firma’s die zich onder meer toelegt op inclusief spelen. Rechts: Pia.  © www.kompan.be, DBA

TeamPia en stad Lier in actie voor eerste volledig inclusieve speeltuin van Vlaanderen

De stad Lier en VZW TeamPia, de vzw die geld inzamelde voor het medicijn voor SMA-patiëntje Pia Boehnke, willen de eerste volledig inclusieve speeltuin van Vlaanderen bouwen. Ellen De Meyer, de moeder van Pia, dient daartoe een projectvoorstel in bij De Warmste Week. Wordt dat goedgekeurd, dan zal het geld dat met acties wordt opgehaald naar de stad Lier gaan voor de aanleg van zo’n speelterrein.

Sylvia Mariën

Er is steeds meer aandacht voor inclusief spelen. Speeltuigen die inclusief zijn, zijn zowel interessant en uitdagend voor kinderen mét als voor kinderen zónder een beperking. Een rolstoelschommel is een voorbeeld, of speelstructuren met een helling. Rond een inclusieve speeltuin staat een omheining en er is maar één inkom, wat het toezicht houden vergemakkelijkt en meer duidelijkheid biedt aan kinderen met een autismespectrumstoornis, bijvoorbeeld. De ondergrond is geen zand, gras of boomschors, maar verhard (en toch zacht genoeg bij valpartijen). Dat maakt het terrein rolstoeltoegankelijk, maar zo wordt het ook minder lastig voor hoogsensitieve kinderen.

Ellen De Meyer, de moeder van Pia Boehnke, verdiepte zich in de materie nu ‘baby Pia’ – herinner u de strijd voor het dure medicijn voor de behandeling van spinale spieratrofie (SMA) – kleuter Pia is geworden. “Ze zit in een rolstoel en begrijpt hoe langer hoe meer dat ze daarmee anders is dan de andere kindjes in haar school. Dat ze in de speeltuin telkens in en uit de schommel moet worden gehaald, begint voor haar frustrerend te worden. We weten dat er steeds meer firma’s zijn die zich toeleggen op de bouw van veilige, inclusieve speeltuigen. Toen ik op de radio hoorde over het thema van De Warmste Week dit jaar (‘Kunnen zijn wie je bent’, red.), moest ik meteen daaraan denken.”

Omdat De Meyer een vrouw van de actie is, nam ze contact met de stad Lier - waar haar gezin deze zomer naartoe verhuisde, om haar idee te lanceren. Waarom geen volledig inclusieve speeltuin in Lier? “Geen Pia-speeltuin hè”, zegt De Meyer. “Maar een speeltuin voor álle kindjes. In een inclusieve speeltuin kan misschien niet iedereen alles doen, maar er is wel voor iedereen iets.”

Op het dak van de moeder-kind afdeling in het UZ Leuven is er een speeltuin met een rolstoelvriendelijke ondergrond. De toestellen zijn niet allemaal inclusief. 

Op het dak van de moeder-kind afdeling in het UZ Leuven is er een speeltuin met een rolstoelvriendelijke ondergrond. De toestellen zijn niet allemaal inclusief. © www.kompan.be

Kostprijs

Dat idee is Liers schepen van Jeugd Rik Verwaest (N-VA) zeker ook genegen. “Alleen was de uitvoering in het verleden niet zo evident: zulke speeltoestellen en vooral ook de aanleg van de juiste ondergrond zijn een dure zaak. Terwijl de bouw van een gewone speeltuin ons gemiddeld 40.000 à 50.000 euro kost, kost een inclusieve speeltuin 200.000 euro. Kies je er dan voor om één inclusief toestel in een gewone speeltuin te plaatsen, dan trek je nog niet voldoende de mensen aan voor wie het bedoeld is, omdat hun opties in die speeltuin beperkt zijn.” Een kostelijke zaak dus.

Dus toen De Meyer zelf met een financieringsvoorstel kwam, klonk dat goed in Lier. Zij dient het project zelf in bij De Warmste Week. Als het goedgekeurd wordt, gaat het geld dat via acties voor VZW TeamPia bijeengeraapt wordt naar de stad Lier, voor de aankoop en aanleg van de eerste volledig inclusieve speeltuin van Vlaanderen. “Elders zijn er ook wel inclusieve toestellen, of inclusieve delen in een ‘gewone’ speeltuin. Maar compleet inclusief, dat zou een primeur zijn”, zegt Ellen De Meyer.

Afhankelijk van het geld dat wordt opgehaald, kan de inclusieve speeltuin kleiner of groter worden. De praktische kant van de zaak wordt uitbesteed aan een studiebureau, omdat het Technisch Bureau van de stad in 2022 al volgeboekt is. De 20.000 euro die dat studiebureau zal kosten, draagt Lier zelf. Een locatie heeft de stad ook op het oog. Het speelpleintje aan het Belfortplein is sowieso aan vernieuwing toe. Er is parkeerplaats, de zone is groot genoeg, goed zichtbaar en goed toegankelijk. Een principiële goedkeuring van het schepencollege is er al.

Klinkt als een plan, maar De Warmste Week moet wel het project nog goedkeuren. “Ik ben daar eigenlijk wel van overtuigd”, zegt De Meyer. “En als het niet zo is, laat ik het idee nog niet los. Dan zoeken we wel weer op een andere manier geld bijeen.”

‘Baby Pia’ is ondertussen een flinke kleuter geworden. 

‘Baby Pia’ is ondertussen een flinke kleuter geworden. © DBAMEER OVER Baby Pia

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio