Tom Van Grieken met zijn aanwinst, raadslid Nadine Van Mol, voor het gemeentehuis. 

Tom Van Grieken met zijn aanwinst, raadslid Nadine Van Mol, voor het gemeentehuis. © JAA

Vlaams Belang knabbelt aan N-VA-meerderheid: Nadine Van Mol kiest voor Tom Van Grieken

Schoten -

Opvallende transfer in de Schotense gemeenteraad. Nadine Van Mol ruilt N-VA voor Vlaams Belang. Tom Van Grieken straalt. Het oppermachtige N-VA deze bestuursperiode nog doen wankelen, zal hem niet lukken. Dat weet hij ook wel. “Maar wie weet in 2024, want ik verhuis niet naar Antwerpen”, aldus de nationale voorzitter.

Nadine Van Mol (46) is niet de grootste vis in de vijver van burgemeester Maarten De Veuster (N-VA). Maar de vastgoedadviseur uit de wijk Elshout draait toch al bijna tien jaar mee in de lokale politiek. Bij de vorige verkiezingen was ze door het partijbestuur ergens onderaan de lijst weggestopt, maar Van Mol knokte zich vanaf die plaats toch weer mooi in de gemeenteraad. Ze was de voorbije jaren één van de weinige N-VA’ers die zich al eens kritisch durft uit te laten over het lokale beleid.

Geen ruzie

Toch is het geen onvrede met de Schotense partijlijn of -leden die haar tot deze overstap beweegt. “Ik hoop dat mijn vriendschap met onder meer de schepenen Iefke Hendrickx en Charlotte Klima standhoudt. Ik heb meer problemen met Bart De Wever dan met Maarten De Veuster. De N-VA-partijtop is wereldvreemd geworden”, stelt Van Mol vast.

“Gezien de vele raakvlakken tussen onze beide partijen, beschouw ik Vlaams Belang namelijk wel als een natuurlijke partner om samen met N-VA beleid te voeren. De partijtop keldert elke vorm van samenwerking. In tegenstelling tot Bart De Wever vind ik niet dat Vlaams Belang thuishoort op de stortplaats van de geschiedenis. Hij doet er alles aan om de deur naar de PS wel open te houden. Dat stoort me enorm. Als we voor echte verandering willen zorgen, zal dat niet met de PS, maar met het Vlaams Belang zijn”, lijkt Van Mol plots nationale ambities te koesteren.

“Toch niet. Ik geloof dat Vlaams Belang en N-VA samen ook voor Schoten heel wat kunnen betekenen”, blikt ze vooruit naar de lokale verkiezingen van 2024.

Tom Van Grieken, die benadrukt dat hij niet bezig is met het stalken van mogelijke overlopers bij de grote concurrent op rechts, stelt fijntjes dat Nadine Van Mol al de vierde lokale N-VA’er is (de vorige waren geen mandatarissen) die overkomt. “N-VA is haar absolute meerderheid meteen kwijt, maar politiek zal er niet veel veranderen. Dat weet ik ook wel. Maar haar fractie kan voortaan toch maar best voltallig zijn op de gemeenteraden.”

Burgemeester en Vlaams Parlementslid Maarten De Veuster (N-VA)

Burgemeester en Vlaams Parlementslid Maarten De Veuster (N-VA) © RR

Geen verhuis naar Antwerpen

Tom Van Grieken hoedt zich ervoor om fel van leer te trekken tegen burgemeester Maarten De Veuster. Hij blijft dromen dat het cordon sanitaire in Schoten kan sneuvelen.

“Zolang De Veuster Vlaams Parlementslid is, zal die nooit durven samenwerken met ons. Maar zal hij in oktober 2024 nog wel Vlaams Parlementslid zijn? Wat mijn eigen ambities betreft: ik ben niet van plan - in tegenstelling tot wat hier en daar beweerd wordt - te verhuizen naar Antwerpen om daar Bart De Wever het vuur aan de schenen te leggen. Schoten als de woonplaats voor mijn gezin is nooit een politieke keuze geweest. Wij zijn hier gelukkig en blijven.” ( jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio