Onheroïsche slapende soldaten van Adi Nes, uit de serie ‘Soldier’, 1999.  

Onheroïsche slapende soldaten van Adi Nes, uit de serie ‘Soldier’, 1999.  ©  Adi Ness

Internationale expositie ‘Masculinities’ reist door vanuit Londen

Fotomuseum stelt mannelijkheid in vraag

Antwerpen -

Na Londen, Berlijn en Arles is ‘Masculinites’ in het Antwerpse Fotomuseum te zien. De expositie stelt het gangbare beeld van de succesvolle man in vraag en toont werk van vijftig bekende fotografen onder wie Robert Mapplethorpe en Richard Avedon.

Frank Heirman

Curator Alona Pardo van het Londense Barbican Centre kreeg het idee voor ‘Masculinities’ in 2016. Gedreven door de Me Too-beweging geraakte het project in een stroomversnelling en werd het een ambitieuze tentoonstelling die zou doorreizen naar Berlijn, Arles en Antwerpen. Door corona arriveert de expo met vertraging nu pas in het Antwerpse Fotomuseum.

“De voorbije decennia stelde het feminisme het klassieke beeld van de ideale vrouw stevig bij, terwijl de clichés van de succesvolle man al die tijd bleven voortbestaan”, gelooft Alona Pardo. “Het wordt tijd dat we ook de moderne man leren kennen in meerdere gedaanten. De tentoonstelling kreeg dan ook de titel ‘Masculinities’ mee, met de klemtoon op het meervoud, want naast de onwankelbare cowboy en soldaat of de succesvolle businessman zijn er heel wat andere mogelijkheden voor de man om zich te tonen.”

Die andere mannen krijgen we te zien door de lens van meer dan vijftig fotografen. Er zitten vele bekende namen bij zoals Richard Avedon, Duane Michals en Robert Mapplethorpe. De tentoonstelling kijkt ook naar de man in India en Afrika en integreert videofilms van Kenneth Anger en Andy Warhol in de show. Nederland is met Rineke Dijksta, Bas Jan Ader en Hans Eijkelboom goed vertegenwoordigd, maar Belgische fotografen ontbreken in het verhaal.

Hun afwezigheid wordt opgevangen door een royaal randprogramma dat Jaouad Alloul samenstelde met rondleidingen, films en paneldiscussies over wat mannelijkheid vandaag kan betekenen.

www.fomu.be