© ATV

Stad zet slimme parkeerverbodsborden in met gps

Antwerpen -

De stad Antwerpen schakelt over naar parkeerverbodsborden met digitaal scherm en ingebouwde gps. Deze slimme borden moeten diefstal en onrechtmatig gebruik bij tijdelijke parkeerverboden ontmoedigen.

Elien Van Wynsberghe

Voor een verhuis, levering of verbouwing kunnen bewoners, handelaars en aannemers bij de stad parkeerverbodsborden aanvragen. Die borden worden elke dag door 25 stadsmedewerkers van sociaal tewerkstellingsproject Werkhaven op de juiste plaats neergezet en weer opgehaald. Tot voor kort schreven deze medewerkers ook manueel de geldigheidsperiode op de borden. “Een tijdrovende en fout- en fraudegevoelige methode”, zo stelt de stad.

Daarom wordt er overgeschakeld op parkeerverbodsborden met een digitaal scherm. De stadsmedewerkers kunnen met hun smartphone die borden activeren en de correcte info erop tonen. Die info wordt elke zes uur geüpdatet zodat bijvoorbeeld een verlenging van de periode automatisch doorstroomt. De medewerkers moeten dus niet meer ter plaatse gaan om de data aan te passen.

De nieuwe parkeerverbodsborden zijn op hun beurt uitgerust met een gps-tracker en een bewegingssensor. Vaak verdwijnen de borden of worden ze verplaats. De digitalisering van de borden moet dat tegengaan. Bij de plaatsing van een bord wordt de locatie ervan doorgestuurd en opgenomen in het dossier. Wordt een bord verplaatst, dan krijgt de stad een melding met de nieuwe locatie. Zo kunnen medewerkers gericht op zoek gaan naar verloren borden.

Eerder digitaliseerde de stad ook al de aanvraag van de borden en werd het platform parkeerverbod.info ontwikkeld. Op dat platform kunnen burgers nagaan hoelang en waar een parkeerverbod precies geldt en of het om een vergund bord gaat. Foutief gebruik van de borden kunnen ze via dat platform melden. Elk bord heeft tot slot ook een QR-code waarmee burgers het parkeerverbod kunnen controleren.

 

 © Patrick De Roo

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio