Burgemeester Ward Kennes staat bij ‘A Giant Sculpture’, het populaire kunstwerk in de vorm van een reus op de Hoge Mouw in Kasterlee.  

Burgemeester Ward Kennes staat bij ‘A Giant Sculpture’, het populaire kunstwerk in de vorm van een reus op de Hoge Mouw in Kasterlee.  © MU

Slapende Reus viert feest: beleef Kempense Heuvelrug op 50 meter hoogte

Kasterlee -

De Slapende Reus in Kasterlee, aan de Hoge Mouw, staat op zondag 31 oktober volop in de belangstelling. Het grote publiek is dan welkom op het gratis Slapende Reusfeest. De bezoekers kunnen genieten van een streekproductenmarktje, kindertheater en van enkele wandelingen. De durvers mogen vanuit de Sky Watch op vijftig meter hoogte de Kempense Heuvelrug overschouwen.

Bart Van den Langenbergh

Het Slapende Reusfeest is de afsluiter van het gezamenlijk project van de gemeente Kasterlee, provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Zij werken al sinds 2014 samen aan het landschap en het recreatief aanbod van het provinciaal domein Hoge Mouw, de Zwarte berg en Kabouterberg. De installatie van ‘A Giant Sculpture’, een enorm stalen hoofd van een reus die ligt te slapen op De Hoge Mouw, in 2018 was de bekroning van het hele project.

Kunstwerk

“Slapende reus is eigenlijk de benaming van de Kempense Heuvelrug. Normaal gezien bewegen de duinen zich voort, maar door de begroeiing op deze zandvlakten is die beweging gestopt. De duinen slapen eigenlijk omdat er bomen op staan”, weet burgemeester Ward Kennes (CD&V) van Kasterlee. “De installatie van de sculptuur in 2018 heeft een enorme boost gegeven aan de omgeving van De Hoge Mouw. Oorspronkelijk hadden we gevraagd om een uitkijktoren of een periscoop te zetten, maar dat bleek niet mogelijk te zijn. Een kunstwerk werd wel toegelaten, maar we vroegen wel aan de provincie om er ook een belevingswaarde aan te koppelen, en dat is heel goed gelukt.”

Streekproductenmarkt

Op zondag 31 oktober staat de Slapende Reus van 14u tot 17u volop in de kijker. Op het Slapende Reusfeest kunnen bezoekers genieten van een terras en een streekproductenmarktje met allerlei lekkers van Kempense Geitenkaas Polle, De Pompoenerie, IJssloeberke en de Kastelse biervereniging. Kinderen kunnen om 15u proeven van het kindertheater Vuur met muzikale begeleiding door de Verhalenkat. Er zijn ook doorlopend kindergrime, een touwenparcours en boogschieten.

Om 14u, 15u en 16u vertrekt een landschapswandeling. De deelnemers die zich hiervoor op voorhand moeten inschrijven, ontdekken meer over de archeologie, bodemtypes en reliëfvormen van het gebied. Je kan om 14u ook deelnemen aan een begeleide natuurwandeling waarvoor inschrijven eveneens nodig is.

De Sky Watch is een mooi extraatje op het Slapende Reusfeest. Tussen 10u en 16.30u kan iedereen genieten van een uitzicht van 360 graden op de Kempense Heuvelrug vanop een hoogte van vijftig meter. De attractie staat opgesteld aan de school de 3master, op de hoek van de Goorseweg en Kempenstraat in Kasterlee. Reserveren voor de Sky Watch is niet nodig.

rlkgn.be/agenda/slapende-reusfeest

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio