Tineke zorgt voor een apart sfeertje aan de boekenruilkastjes. 

Tineke zorgt voor een apart sfeertje aan de boekenruilkastjes. © Marc Peeters

Griezelen aan boekenruilkast: “Skelet James houdt oogje in het zeil”

Grobbendonk -

De twee boekenruilkasten van Benjamin De Leeuw en Tineke Lauwers op de Herenthoutsesteenweg in Bouwel (Grobbendonk) zijn een bezoekje waard. En al zeker dezer dagen! Helemaal in de sfeer van Halloween wordt het ontlenen van een boek er een griezelige bedoening. “Bovendien schenken we twee splinternieuwe jeugdboeken weg aan mensen die ons raadsel oplossen”, zegt Tineke.

Marc Peeters

Ook in de gemeente Grobbendonk staan op enkele plaatsen boekenruilkasten. Het principe is eenvoudig. Je kan er een boek uitnemen om dat vervolgens rustig thuis te lezen en het daarna terug te plaatsen. Je kan het boek ook gewoon houden, maar dan vereist de sportiviteit dat je een ander gelijkwaardig boek voor iemand anders achterlaat.

Boekenliefhebbers Benjamin De Leeuw en Tineke Lauwers besloten het idee te ondersteunen door voor de deur van hun woning een eigen boekenruilkast te plaatsen. “Dat begon in maart van dit jaar met een kastje voor volwassenen, maar in juni werd er al een tweede kastje bijgeplaatst met kinder- en jeugdlectuur. Omdat we van onze ontleners deze vraag hadden gekregen”, legt Tineke uit.

Het koppel beschikt over een voorraad van zo’n 5.000 titels. “We hebben een rotatiesysteem uitgewerkt, zodat er regelmatig andere boeken in het kastje zitten en een bezoek verrassend blijft.” Concrete cijfers zijn er niet, maar Tineke schat dat er gemiddeld vijf mensen per dag passeren.

“Als er boeken van populaire auteurs zoals Pieter Aspe of Stephen King in het kastje zitten, komen die eerder zelden terug. Voor de jeugd zijn boeken van Harry Potter of Geronimo Stilton populair om te houden. Toch werkt het systeem in die zin dat we regelmatig nieuwe boeken vinden die gebruikers hebben gedoneerd. En ja, daar zitten boeken tussen die we zelfs eerst gaan lezen voor ze terug naar het kastje verhuizen.”

Tineke en James nemen wat nieuwe lectuur door.

Tineke en James nemen wat nieuwe lectuur door. © Marc Peeters

Om een beetje in de sfeer van Halloween te komen, heeft Tineke de boekenruilkasten versierd met spinnenwebben. Het skelet James houdt mee een oogje in het zeil. “Aan het raam van onze woning hebben we twee raadsels opgehangen voor kinderen. Als ze de oplossing vinden, die oplossing op een briefje schrijven en in de bus steken, dan kunnen ze daarmee een jeugdboek winnen rond het thema Halloween.” De wedstrijd loopt nog tot zondag. Daarna loot James een winnaar.

“Met deze kleine actie willen we de banden met onze ontleners aanhalen en de filosofie achter het boeken ruilen nog eens extra onderstrepen. Neem gerust iets mee, maar laat dan ook iets achter. Zo blijft het voor iedereen plezant en blijven de boekencollecties van iedereen levend en op peil.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio