Jorne en Sus met de Herentalse Boompjes, een streekproduct.

Jorne en Sus met de Herentalse Boompjes, een streekproduct. © Marc Peeters

Sus Mens is gouden Laureaat van de Arbeid: “Ik wilde bakker blijven en geen manager worden”

Herentals -

Bakker Frans ‘Sus’ Mens (60) uit Herentals heeft de titel en het gouden ereteken van Laureaat van de Arbeid in de wacht gesleept. “Met bijkomend het label Expert”, voegt Sus er voor de volledigheid aan toe. De bakker met ruim 42 dienstjaren op de teller kijkt de toekomst vol vertrouwen tegemoet nu zijn zoon Jorne (21) de familiezaak gaat verderzetten. “De vijfde generatie al”, verklapt Sus.

Marc Peeters

Gouden laureaat word je niet zomaar. “Het was mijn echtgenote die mijn staat van dienst heeft gebundeld en een aanvraagdocument heeft ingediend”, vertelt Sus. “Doorheen mijn carrière heb ik me in tal van specialisaties bijgeschoold, ik heb mooie resultaten neergezet in nationale en internationale wedstrijden en ben secretaris van de internationale bakkersvereniging Richemont Club.” Kortom, een leven in dienst van de stiel.

Sus Mens stond als 17-jarige al in de bakkerij van zijn vader en in 1981 nam hij de zaak over. Ondertussen is er veel veranderd. “In de beginperiode was er duidelijk een verschil tussen weekdagen en zon- en feestdagen. Tijdens de week kreeg je als het ware amper een vlaai verkocht. Nu behoort patisserie tot het dagelijkse aanbod. Hetzelfde voor brood. De tijd van alleen maar wit en grof en rozijnenbrood in het weekend is lang voorbij. Als je me vraagt hoeveel soorten brood we momenteel dagelijks verkopen dan moet ik eerst eens diep nadenken. Wellicht ergens tussen de 25 en de 30.”

Ook de pralines worden in eigen huis gemaakt.

Ook de pralines worden in eigen huis gemaakt. © Marc Peeters

Met het aantal verkooppunten ging het even fors de andere richting uit. “Toen ik begon, hadden we twintig verkooppunten. Vandaag blijft daar maar één winkel van over, onze thuisbasis in de Wasserijstraat in Herentals. De afbouw was om meer dan één reden een bewuste keuze. Als je vandaag de dag twintig winkels wil aansturen, zou ik veel meer het werk van een manager doen dan dat van een bakker. Dat wilde ik niet. Ik wilde betrokken blijven bij het tot stand komen van ons product. Daarnaast mag het ook duidelijk zijn dat personeel vinden steeds moeilijker wordt.”

Ook Jorne pakt graag uit tijdens wedstrijden.

Ook Jorne pakt graag uit tijdens wedstrijden. © rr

Zoon Jorne neemt in de bakkerij steeds meer taken op zich, ook in de concurrentiestrijd met de supermarkten die steeds vaker investeren in een ruimer aanbod in hun bakkerij-afdeling. “Snelheid is in de supermarktbranche vaak een gegeven”, weet Jorne. “Wij proberen daar van af te stappen. Degen moeten rust gegund worden. Wij nemen die tijd en hierdoor kunnen we met smaak een duidelijk onderscheid maken. Daarop moeten we nog meer inzetten. Onze sterkte is ook dat we alles nog zelf doen.”

Specialiteiten van het huis Mens blijven speculoos en de Herentalse Boompjes, de lekkernij met marsepein en amandelen die er nog steeds volgend het oorspronkelijke recept uit 1983 worden gebakken.

Van zijn vader heeft Jorne alvast de zin geërfd om aan wedstrijden deel te nemen. “Na goede prestaties bij de jonge bakkers ben ik tijdens het Europees kampioenschap in Frankrijk bij de eerder deze maand maar net naast het podium gevallen. Maar er volgen ongetwijfeld nog kansen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio