Deze maand werden al 25 uithalers, van wie 22 met de Nederlandse nationaliteit, gearresteerd. 

Deze maand werden al 25 uithalers, van wie 22 met de Nederlandse nationaliteit, gearresteerd. © AFP

Opvallend veel Nederlandse uithalers betrapt in Antwerpse haven: vijf verdachten opgepakt in één nacht

Antwerpen -

De voorbije maand zijn in de Antwerpse haven 25 uithalers betrapt. Dat zijn personen die drugs uit containers proberen te halen. Opmerkelijk is dat 22 van de 25 verdachten Nederlanders waren. Ze riskeren tot vijf jaar effectieve celstraf en forse geldboetes.

nelo, sare, jtp

Dat verdachte personen drugs de haven proberen uit te smokkelen, is geen nieuw fenomeen. “Iedere maand worden er wel enkele uithalers opgepakt, maar deze maand zijn het er gevoelig meer”, legt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerps parket, uit. “Maar liefst 25 uithalers. 22 van hen beschikken over de Nederlandse nationaliteit.” Maandagnacht werden zo nog zes personen betrapt en opgepakt op kaai 1333, vijf daarvan hadden de Nederlandse nationaliteit.

Uithalers zijn personen die drugs uit containers proberen halen. Ze zijn de laagste trede van de ladder binnen de criminele organisatie, maar ze spelen wel een cruciale rol bij de internationale smokkel van verdovende middelen. Waarom er opmerkelijk meer Nederlanders de grens oversteken voor een uithaal, is voor het parket nog onduidelijk.

Vijf jaar celstraf

Het gaat vooral om jonge gasten uit Nederland die proberen in te breken op haventerreinen. Met zaklampen en het nodige materiaal gaan ze op zoek naar de juiste container. “De beveiliging van de Antwerpse haven is hier uiteraard op voorzien, maar deze jonge Nederlanders kennen vaak hun weg niet, wat natuurlijk extra opvalt”, zegt Aerts.

Wanneer uithalers tegen de lamp lopen in Nederland, komen ze er vaak met een proces-verbaal vanaf. “In Antwerpen kiest het Openbaar Ministerie om de aanhouding te vorderen bij de onderzoeksrechter en hen zo snel mogelijk voor de rechtbank te brengen. Daar vordert het parket effectieve gevangenisstraffen tot vijf jaar en forse geldboetes”, aldus Aerts.

“Nederlandse uithalers die hier gevat worden, zijn vaak niet op de hoogte van de risico’s en schrikken van onze strenge aanpak.” Als Nederlanders in ons land worden veroordeeld, wordt aan onze noorderburen gevraagd om de strafuitvoering over te nemen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio