©  Johan Van Cutsem

Vader (38) staat terecht voor mishandeling van kinderen: “Geslagen met riem en pantoffels”

Mechelen -

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 12 maanden voorwaardelijke celstraf gevorderd tegen A.C. (38) uit Mechelen. Die stond terecht voor de mishandeling van zijn twee kinderen. Zij werden regelmatig geslagen. Zowel met de vlakke hand, als met een broekriem en pantoffels.

Theo Derkinderen

De zaak ging eind 2019 aan het rollen toen een lerares vernam dat één van de leerlingen geslagen zou worden door zijn vader. “De aanleiding was een incident op school, waarbij er contact werd genomen met de vader van de jongen. Toen de leerling op school te horen kreeg dat zijn vader was ingelicht, begon hij te huilen en zei dat hij schrik had dat hij thuis zou worden geslagen met een nieuw metalen tuig”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans.

Er startte een onderzoek en de kinderen werden verhoord. “De tienjarige zoon kreeg de meeste slagen, het dochtertje minder. Er was sprake van slagen met de hand, een riem of met pantoffels. Ze werden vooral op hun rug en buik geslagen. Ook in het gezicht kregen ze soms slagen. Eén van de kinderen liep daarbij zelfs een bloedneus op.”

De jongen verklaarde aan de politie dat zijn vader een metalen staaf had aangeschaft en die aan hem aan getoond met de mededeling dat hij ermee zou slaan als hij niet braaf was. “Tijdens een huiszoeking werd een telescopische matrak aangetroffen. Die zat verstopt in een printer”, wist Poelmans nog. “Geweld tegen kinderen kan en mag niet getolereerd worden in onze maatschappij.” Tegen A.C. werd 12 maanden voorwaardelijk en een boete van 800 euro gevorderd.

De beklaagde, die ondertussen een nieuwe relatie heeft, vroeg de opschorting van straf. “Vroeger, als kind, werd mijn cliënt thuis ook geslagen. Mogelijk ligt daar de oorzaak van zijn gedrag. Met de wapenstok heeft hij nooit geslagen. Dat was eerder dreigende taal. Net zoals er vroeger wel eens werd gezegd dat kinderen in het kolenkot zouden worden opgesloten als ze zich misdroegen. Meneer hoopt dat de relatie met zijn kinderen in de toekomst weer normaliseert”, zei advocaat Dirk Jacobs.

Vonnis wordt op 24 november verwacht.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio