Johny Roex, Karel van de Ven, Stien Boogaerts, Jef Van Lommel en Gui Keunen hebben elkaar gevonden in het kunstenaarscollectief Clan-de-Stien. Ze hebben een eigen atelier in Vlimmeren. 

Johny Roex, Karel van de Ven, Stien Boogaerts, Jef Van Lommel en Gui Keunen hebben elkaar gevonden in het kunstenaarscollectief Clan-de-Stien. Ze hebben een eigen atelier in Vlimmeren. © RR

Clan-de-Stien brengt vijf Kempense kunstenaars bijeen: “Creativiteit moest een uitweg vinden”

Turnhout, Gierle, Vosselaar, Oud-Turnhout, Vlimmeren -

Vijf Kempense beeldende kunstenaars hebben met Clan-de-Stien hun eigen kunstenaarscollectief opgericht. De naam verwijst naar het jongste clan-lid Stien Boogaerts wiens vader in Vlimmeren (Beerse) een atelier ter beschikking stelde. Vanaf dit weekend stellen ze een deel van hun werken tentoon in Campus Blairon in Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

Gui Keunen (68) uit Gierle (Lille), Karel Van de Ven (67) en Jef Van Lommel (64) uit Turnhout, Johny Roex (62) uit Vosselaar en Stien Boogaerts (32) uit Oud-Turnhout hebben de kunstmicrobe flink te pakken. De vijf Kempense beeldende vormgevers, zoals ze zich zelf graag noemen, hebben vorig jaar in volle coronacrisis hun eigen kunstenaarscollectief opgericht. De toepasselijke naam Clan-de-Stien is een verwijzing naar het jongste lid van het collectief, Stien Boogaerts.

Ruime werkruimte

“De honger naar meer en de noodzakelijke ruimte om ons ding te kunnen doen, dwong onze groep om naar oplossingen te zoeken. De academie draaide door de coronacrisis maar op halve kracht, maar de creativiteit moest wel een uitweg vinden”, legt Gui Keunen uit. “De zoektocht naar een geschikt atelier was dankzij de jongste deelneemster Stien Boogaerts snel opgelost. Als jongste en drijvende kracht wist ze haar vader te overtuigen om een ruime werkruimte vrij te maken voor de Clan in Vlimmeren. De Clan bestaat naast Stien uit vier gedreven enthousiaste mannen die, noch thuis, noch in de academie de nodige plaats vonden om hun fantasie te vertalen in beelden van diverse materialen.”

De groep zelf heeft al heel waardevolle ervaring en knowhow op het gebied van materiaalgebruik en werkmethodes opgebouwd. De clanleden krijgen ondersteuning van kunstenares Jacqueline De Smet die haar sporen als beeldhouwster al veel eerder verdiende.

Eigen stijl

Elk lid van Clan-de-Stien is dan weer uniek in zijn of haar eigen stijl. Stien Boogaerts heeft zich sinds twee jaar volledig toegelegd op beeldhouwen. Via workshops deelt ze haar passie met anderen. Gui Keunen stelde eerder al terracottabeelden tentoon en evolueerde naar het maken van beelden in verschillende materialen. Johny Roex uit zijn creativiteit in gestileerde en soms monumentale werken. Karel Van de Ven uit zich met moderne expressieve werken in diverse materialen gaande van hout, beton, harsen tot steen. Jef Van Lommel produceerde eerst klassieke modelwerken in klei en gietsteen en focust zich nu meer op het strakke, abstracte werk.

De leden van Clan-de-Stien vonden intussen dat het tijd was om de resultaten van hun vaardigheden en fantasie tentoon te stellen. Daarom pakken ze uit met een collectieve tentoonstelling in zaal De Korporaal van Campus Blairon op de Steenweg op Gierle in Turnhout. De tentoonstelling is geopend op zaterdag 30 oktober, zondag 31 oktober, maandag 1 november, zaterdag 6 november en zondag 7 november, telkens van 13u tot 18u.

Gui Keunen, Karel Van de Ven, Jef Van Lommel, Johny Roex en Stien Boogaerts hebben het naar hun zin bij het kunstenaarscollectief Clan-de-Stien. Ze stellen hun werken tentoon op Campus Blairon in Turnhout. 

Gui Keunen, Karel Van de Ven, Jef Van Lommel, Johny Roex en Stien Boogaerts hebben het naar hun zin bij het kunstenaarscollectief Clan-de-Stien. Ze stellen hun werken tentoon op Campus Blairon in Turnhout. © RR

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio