De stad Mechelen roept op om gevallen bladeren zo veel mogelijk te laten liggen. 

De stad Mechelen roept op om gevallen bladeren zo veel mogelijk te laten liggen. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Stad laat bladeren liggen en roept Mechelaars op om hetzelfde te doen

Mechelen -

De stad Mechelen laat gevallen bladeren in de toekomst zo veel mogelijk liggen. Onder andere bij struiken, monumentale bomen en zones die weinig gemaaid worden, worden de bladeren voortaan niet meer opgeruimd. De stad roept de Mechelaars op om hetzelfde te doen. “Want ze hebben heel wat voordelen”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

De herfst is in het land en dus vallen ook de bladeren van de bomen. Het stadsbestuur plaatst daarom 250 bladkorven waar buurtbewoners de bladeren die op de openbare weg liggen in kunnen verzamelen. Die worden later door de stadsdiensten opgehaald. Zelf gaat de stad dit jaar veel minder bladeren opruimen. Enkel daar waar ze voor hinder zorgen, zoals op voet- en fietspaden en op sportvelden, worden ze weggehaald.

“We hebben iets te snel de reflex om gevallen bladeren op te ruimen, terwijl ze net heel wat belangrijke voordelen hebben”, zegt schepen van Natuur- en Groenbeheer Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Ze zijn een natuurlijke bron van voedingsstoffen voor planten en vormen een schuilplaats en nestmateriaal voor vogels en kleine dieren. Bladeren die blijven liggen worden binnen de kortste tijd gecomposteerd en zijn geen probleem, maar eerder een zegen voor planten en bomen.”

Daarom werd in overleg met de Vereniging voor Openbaar Groen beslist om het onderhoud daarop aan te passen. “In de buurt van struiken, bij monumentale bomen en op grasperken die weinig gemaaid worden, zal voortaan een laag bladeren blijven liggen”, aldus Princen. “We hopen dat de Mechelaars het voorbeeld van de stad volgen en daar waar het kan de bladeren laten liggen. Dankzij deze voedingsbodem voor planten en schuilplaats voor dieren, maken we van Mechelen een rijke biodiverse stad.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio