Zoon Noah en vader Koen Wouters uit Gierle openden hun koffiehuis De 97 op een strategische plek vlak bij de twee Herentalse weekmarkten. 

Zoon Noah en vader Koen Wouters uit Gierle openden hun koffiehuis De 97 op een strategische plek vlak bij de twee Herentalse weekmarkten. © Hans Otten

Vader Koen (53) en zoon Noah (22) schenken lekkere koffie in De 97

Herentals, Gierle -

Het hoekpand op het kruispunt van de Koppelandstraat met Augustijnenlaan in Herentals is weer ingevuld met een gezellig koffiehuis. Verrassend is dat een eerder ongewoon duo van vader en zoon het zwarte goud serveert.

Hans Otten

Koen (53) en Noah (22) Wouters uit Gierle (Lille) openden hun De 97, vernoemd naar het huisnummer in de Koppelandstraat, eerder deze maand. Dat gebeurde met stille trom, om zichzelf de tijd te geven om zich stapsgewijs in te werken en de menukaart beetje bij beetje uit te breiden. “We openden met een avond voor vrienden en familie, met de uitdrukkelijke opdracht om zo veel mogelijk verschillende dingen van de kaart te bestellen. Op die manier leerden we snel hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen werken en hoe we de keuken het meest praktisch kunnen schikken. We willen rustig opbouwen”, zegt het duo.

Echte horeca-ervaring hebben vader en zoon niet, al heeft Koen er al een fraaie carrière in de groothandel voor de sector opzitten. “Ik werkte als vertegenwoordiger. Dat was eerst een aantal jaren in de koffiebranche, zodat ik een goed idee heb van het belang van goede, lekkere koffie. Daar staat of valt je zaak mee. Ik heb dertig jaar de baan gedaan, maar de laatste jaren moest ik dagelijks naar Mechelen. Het verkeer nam in die jaren alleen maar toe. Tegenwoordig sta je ieder moment van de dag in de file. Daar wilde ik vanaf. En toen kwam Noah met zijn vraag.”

Mix van jong en oud

“Ik studeerde, maar na drie jaar ontdekte ik op een bepaald moment dat het niets meer voor mij was”, vult zoon Noah aan. “Dan heb ik nog een jaartje gewerkt als chauffeur bij Délidis (groothandel in groenten en fruit in Lille, red.). Ik wilde altijd al wel zelfstandige worden, maar ik vond dat ik te weinig levenservaring had om daar nu al aan te beginnen. Op deze manier komt de samenwerking als een ideale oplossing.”

Het levert een gezonde mix van jong en oud op. De 97 serveert koffie met zoetigheden zoals pannenkoeken, wafels en ijscoupes, maar Noah voegde ook een reeks bieren aan de kaart toe. “We breiden de kaart gestaag uit. Zo willen we naast de dagsoep stilaan ook andere lunchgerechtjes en snacks aanbieden, zoals croque-monsieurs. Daar vragen de klanten vaak naar. Voor de jeugd van de omliggende scholen zijn we net gestart met de verkoop van worstenbroden en croissants.”

Verscheiden publiek

De 97 mag dan een eindje van de Grote Markt vandaan liggen, vader en zoon Wouters ontdekten niettemin dat ze een toplocatie in handen hebben. “We zitten hier precies tussen de eindpunten van de vrijdagse en zondagse weekmarkten. We merken al dat dit topdagen zijn. Maar ook ouders die hun kinderen naar school brengen of komen afhalen, springen hier veel binnen. Om die reden hebben we onze openingsuren vervroegd.”

“Op zaterdag zien we dan weer fietsers opduiken. Het is een heel verscheiden publiek. We proberen daarbij ons terras met veertig zitplaatsen zo veel mogelijk uit te spelen. En in die drie weken tijd merken we al dat verschillende klanten blijven terugkomen. Ik vermoed dat ze het hier dan wel goed vinden”, lacht Koen Wouters.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio