De bosklassen van twee scholen uit Schoten blijven niet zonder gevolgen. 

De bosklassen van twee scholen uit Schoten blijven niet zonder gevolgen. © Gerd Herren

Na bosklassen in Spa: Heilige Familie en Sint-Ludgardis sturen acht klassen vervroegd in herfstvakantie

Schoten -

Vijf klassen van de vrije Basisschool Heilige Familie en drie van de Sint-Ludgardisschool worden omwille van meerdere coronabesmettingen deze week niet meer op school verwacht. De opgelegde quarantaine is een gevolg van de bosklassen die beide scholen, los van elkaar, op eenzelfde locatie in Spa doorbrachten.

Jan Auman

Naar jaarlijkse traditie trokken de kinderen van het zesde leerjaar en hun begeleiders van beide scholen vorige week naar de bossen van Spa voor een ontspannende, leerrijke week in de natuur.

“We hebben alle voorzorgsmaatregelen inzake corona strikt toegepast”, benadrukt Dominique Bombey, schooldirecteur van Heilige Familie. “Bij terugkomst op vrijdag bleek dat er toch een besmetting had plaatsgevonden. Daarop is zondag de hele groep - leerlingen en betrokken leerkrachten - getest door een team van het UZA. Twee klassen en alle leerkrachten die gedurende de week of bij de weekendactiviteiten aanwezig waren geweest, werden in quarantaine geplaatst tot de uitslag bekend was.”

 

 © JAA

Uit de uitslagen is intussen gebleken dat er flink wat meer kinderen besmet zijn. Ook een aantal leerkrachten van Heilige Familie testten positief. “Gelukkig zijn er tot nu toe weinig kinderen echt ziek”, aldus directeur Bombey. “We kregen van het CLB toch het advies om de volledige groep voor de rest van de week thuis te laten. Toeval wil dat we deze week ook enkele zieke leerkrachten hebben. Hierdoor dreigde een tekort aan leerkrachten.”

In samenspraak met het CLB en het schoolbestuur werd door Heilige Familie-directie beslist om één kleuterklas en vier lagere schoolklassen waaronder dus de twee zesde leerjaren voor de rest van de week te sluiten.

“Geen gemakkelijke beslissing, maar de enige die we gezien de omstandigheden konden nemen”, besluit directeur Bombey. “De meeste ouders tonen gelukkig begrip voor de situatie. De klassen die thuis moeten blijven, krijgen momenteel wat huiswerk op afstand.”

Sint-Ludgardis

Toevallig zaten ook de 72 zesdeklassers van de Sint-Ludgardisschool vorige week in Spa, in dezelfde voorziening dan nog. “Maar strikt gescheiden”, benadrukt Dominique Bombey.

 

 © JAA

De balans in Sint-Ludgardis blijkt na een collectieve coronatest beperkt tot drie besmette leerlingen. “Toch hebben ook wij uit voorzorg beslist dat alle zesdeklassers deze week thuisonderwijs kregen om verdere besmettingen op school te vermijden”, zegt Sint-Ludgardis-directeur Anouck Verstraeten.

“Voor de rest tellen wij op de ganse school momenteel zes positieve gevallen van corona. Dit is wel meer dan tijdens alle vorige coronaperiodes. Wat vaststellingen moeilijk maakt, is dat geen enkele van de besmette leerlingen symptomen vertoont.”(jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio