De eerste zes brandweermannen van de nieuwe kazerne in Lille staan bij de tijdelijke uitvalsbasis aan Achterstenhoek. Over een vijftal jaar is een gloednieuw veiligheidscentrum klaar. 

De eerste zes brandweermannen van de nieuwe kazerne in Lille staan bij de tijdelijke uitvalsbasis aan Achterstenhoek. Over een vijftal jaar is een gloednieuw veiligheidscentrum klaar. © Bart Van den Langenbergh

Nieuw veiligheidscentrum op Achterstenhoek kost 4,4 miljoen euro: “Heel belangrijk dat brandweerkazerne er komt”

Lille -

Het lokaal bestuur van Lille investeert 4,4 miljoen euro voor de bouw van een nieuw veiligheidscentrum met een brandweerkazerne en post voor de lokale politie en het Rode Kruis aan Achterstenhoek. De gemeente koopt hiervoor percelen grond met een totale oppervlakte van 4.500 meter naast de gemeentelijke werkhal. Het veiligheidscentrum zou in de loop van 2025 operationeel moeten zijn.

Bart Van den Langenbergh

Het dossier van een nieuwe brandweerkazerne in Lille komt in een stroomversnelling na de beslissing van de gemeenteraad van woensdagavond. De gemeente koopt voor 1,3 miljoen euro enkele percelen grond met een oppervlakte van 4.500 meter aan in de buurt van de gebouwen van de gemeentelijke technische dienst op Achterstenhoek in Lille. De gronden bieden volgens de gemeente ontwikkelingsmogelijkheden voor de gemeentelijke werkhal, het recyclagepark en de geplande brandweerkazerne. Die kazerne wordt een veiligheidscentrum waar tegen 2025 ook de lokale politie en het Rode Kruis een stek krijgen. Voor de realisatie van het veiligheidscentrum investeert de gemeente nog eens 3,1 miljoen euro. Het totale kostenplaatje bedraagt hierdoor 4,4 miljoen euro.

In afwachting van de realisatie van een echte kazerne kwam er in juni van dit jaar al een tijdelijke brandweerkazerne in de gebouwen van de technische dienst in Lille. Vanuit de tijdelijke kazerne rukt de brandweer sindsdien uit voor stormschade, wateroverlast, wespennesten en andere kleine interventies.

Aanrijtijden

“De definitieve brandweerkazerne in onze gemeente moet er komen om de aanrijtijden in te korten”, legt Marleen Peeters (N-VA), burgemeester van Lille, uit. “Onze brandweerzone Taxandria heeft met alle gemeenten duidelijke afspraken gemaakt en de aanrijtijden verscherpt om de veiligheid te verhogen. In die overeenkomst is opgenomen dat de brandweer in 80% van de interventies binnen de vijftien minuten ter plaatse is. Momenteel wordt onze gemeente bediend door de brandweerpost van Malle, Beerse, Turnhout of Herentals. Maar vanuit die posten is het niet haalbaar om deze garantie te geven. Voor de veiligheid van onze inwoners is het daarom heel belangrijk dat de kazerne er komt. In het veiligheidscentrum kunnen alle hulpdiensten op een optimale manier samenwerken.”

Vrijwilligers gezocht

De brandweerzone Taxandria is nog altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de Lilse kazerne te bemannen. Zes rekruten zijn al gestart aan hun opleiding, maar er zijn in totaal 32 brandweermannen of -vrouwen nodig. Kandidaten kunnen zich steeds melden bij kapitein Johan Lambregts.

johan.lambregts@hvztaxandria.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio