© rr

Berlaar zoekt vrijwilligers om padden over te zetten

Berlaar -

Van midden februari tot eind maart trekken padden, kikkers en salamanders naar hun voortplantingsplaats. De meeste amfibieën moeten hiervoor drukke straten oversteken. Om te hen hierbij te helpen, zijn vrijwilligers nodig.

In de winter verblijven amfibieën niet in het water, maar houden ze een winterslaap verstopt onder bladeren en takken of in de grond. Hun biologische wekker loopt af na de eerste buien met temperaturen hoger dan 7 graden. Bij duisternis in combinatie met hoge vochtigheid kruipen de dieren uit hun schuilplaats en trekken ze instinctief naar beken en poelen om zich voort te planten.

“Tijdens die tocht moeten ze vaak een straat of weg oversteken. De padden en kikkers lopen daarbij een groot risico om overreden te worden. Met de paddenoverzetactie wil onze gemeente dat helpen vermijden. Langs diverse wegen plaatsen we lage afsluitingen waardoor amfibieën de weg niet op kunnen en opgevangen worden in ingegraven emmers”, verduidelijkt schepen van Leefmilieu Willy Buellens (CD&V).

“Vrijwilligers maken die emmers tweemaal per dag leeg, brengen de inhoud veilig over de weg en laten de amfibieën vrij in de natuur. Vorig jaar hebben we op deze manier bijna negenhonderd diertjes overgezet en mogelijk gered van de dood.”  (cvr)

milieu@berlaar.be


MEER OVER Berlaar

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio