© BELGA

Troostend najaarsprogramma met voorstellingen en lezingen maakt rouw en verlies bespreekbaar

Mechelen -

De stad Mechelen stelt een troostend najaarsprogramma samen om rouw en verlies bespreekbaar te maken. De komende weken zijn er onder andere theatervoorstellingen en lezingen met de dood als onderwerp. “Want het verlies van een dierbare, kun je niet zomaar wegduwen”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

“Het zijn moeilijke tijden geweest”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Er was veel onzekerheid, eenzaamheid en verdriet. Net daarom vinden we het belangrijk om dit jaar opnieuw een ingetogen en troostend najaarsprogramma aan te bieden. Als stad willen we aan onze inwoners tonen dat we niemand vergeten en dat we iedereen op een waardige manier willen herdenken.”

“Rond de dood hangt heel wat mysterie, maar in onze hedendaagse westerse cultuur worden rouwen en verlies bijna als een taboe gezien”, vult schepen van Sociale zaken en Welzijn Gabriella de Francesco (Vld-Groen-m+) aan. “We hebben onze betekenisvolle tradities, maar meestal gunnen we onszelf weinig tijd en ruimte om met het verlies van een dierbare om te gaan. Je kan dat verlies echter niet wegduwen. Erover praten helpt. Daarom willen we rouw en verlies bespreekbaar maken.”

Dat gebeurt via voorstellingen en lezingen. Dit weekend speelt Johan Terryn twee keer Het Uur Blauw, waarin hij vertelt over het afscheid van zijn vader tijdens de eerste lockdown. Op 1 november, Allerheiligen, is er een Reveilmoment met muziek en vertellingen en volgende week zijn er lezingen van Lieve Blancqaert en John Maes. Op 6 november wordt er een herdenkingsplechtigheid georganiseerd in samenwerking met De Lage Drempel en op 12 december is het Wereldlichtjesdag. Op die dag worden alle overleden kindjes herdacht.

De volledige programmatie en praktische info is terug te vinden op de website van de stad. Voor sommige activiteiten is vooraf inschrijven verplicht.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio