Groen is voorstander van een dierenbegraafplaats aan de Pastoor Dergentstraat in Lichtaart. 

Groen is voorstander van een dierenbegraafplaats aan de Pastoor Dergentstraat in Lichtaart. © RR

Groen vraagt begraafplaats voor dieren in Kasterlee

Kasterlee -

De fractie Groen in Kasterlee is vragende partij voor een begraafplaats voor dieren in de gemeente. “Het is belangrijk om een huisdier een rustplaats te geven dicht bij huis”, zegt gemeenteraadslid Bart Sas (Groen). Volgens het schepencollege is er nog geen vraag naar zo’n begraafplaats.

Bart Van den Langenbergh

Op de gemeenteraad van Kasterlee vroeg Groen aan de meerderheid om de mogelijkheid van een dierenbegraafplaats in de gemeente te onderzoeken. “Huisdieren vormen een fundamenteel onderdeel van een gezin. Afscheid nemen van je geliefde hond of kat brengt heel wat verdriet met zich mee”, zei raadslid Bart Sas. “Voor het rouwproces is het belangrijk om een huisdier een laatste rustplaats te kunnen geven dicht bij huis.” Volgens Groen is begraven in de eigen tuin niet altijd toegelaten en is het ook geen optie voor mensen die op een appartement wonen of een woning huren.

“Zo’n dierenbegraafplaats komt best in de buurt van een gemeentelijke begraafplaats”, stelde Bart Sas. “Bezoekers en de gemeentelijke diensten kunnen dan de bestaande faciliteiten gebruiken, zoals parkeerplaatsen, gereedschap en water. De dierenbegraafplaats moet wel gescheiden gehouden worden.” De partij ziet mogelijkheden in de buurt van de begraafplaats aan de Pastoor Dergentstraat in Lichtaart en denkt ook aan een samenwerking met de gemeente Lille.

Het schepencollege wil de vraag van Groen verder onderzoeken. “De vraag naar zo’n dierenbegraafplaats is nog niet gekend. Eerst moeten we onderzoeken of daar behoefte naar is”, aldus Gert Storms (CD&V), schepen van Omgeving in Kasterlee. “Dieren tot tien kilo mag je zelf begraven in je tuin. De meest geschikte oplossing is volgens afvalstoffenmaatschappij OVAM het laten ophalen van je dier.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio