Premier Alexander De Croo en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens 

Premier Alexander De Croo en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens ©  rr

Premier De Croo roept op om contact tussen kleinkinderen en grootouders te beperken, kinderrechtencommissaris treedt hem bij

Een coronapas voorleggen wanneer we op café gaan of naar de fitness en opnieuw een mondmasker opzetten als we gaan winkelen. Hoewel de vierde coronagolf wild om zich heen slaat, worden we voorts niet verder beperkt in onze vrijheden. Toch deed één zinnetje van premier Alexander De Croo (Open Vld) even terugdenken aan donkere lockdowntijden. Hij riep om voorzichtig te zijn met contacten tussen kleinkinderen en grootouders.

Bron: VRT

Voor veel grootouders was het misschien nog het meest nare element van de hele coronacrisis: maandenlang hun kleinkinderen niet meer in het echt kunnen zien en knuffelen. Contactverboden zien nu lang niet aan de orde, maar de schrik zit er bij sommigen misschien toch in.

Coronacijfers laten zien dat het virus nu vooral circuleert onder (ongevaccineerde) schoolkinderen. Die worden zelf zelden ziek na een besmetting maar kunnen het virus wel overdragen aan anderen, waaronder oudere en kwetsbare mensen die hun tweede prik al een tijdje geleden hebben gehad en nog wachten op een derde ‘boosterprik’.

Maar hoe vermijden we dat besmette schoolkinderen hun grootouders ziek maken? Moeten de contacten tussen die leeftijdsgroepen weer worden teruggeschroefd? Of moet er woensdag tijdens het overleg met de onderwijssector nieuwe strikte maatregelen worden afgesproken (zoals invoering van mondmaskers in de lagere school) om het virus in te dammen?

Geen mondmaskers op school, wél beperkte contacten met grootouders

Als het van kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens afhangt moeten we resoluut voor optie 1 gaan. In De Afspraak op Canvas wees zij dinsdagavond op de enorm negatieve impact die kinderen en hun ouders ervaren van de mondmaskerdracht en de opeenvolgende quarantaines.

“Kinderen en jongeren hebben echt nood om zo normaal mogelijk naar school te kunnen gaan”, zei Vrijens. “Daarom moeten we de situatie omkeren in deze pandemie. Tegen mensen die erg kwetsbaar zijn of onderliggende aandoeningen hebben moeten we zeggen: let erg op wat je doet en waar je komt. Ga niet voor je kleinkinderen zorgen als het niet nodig is. Als samenleving moeten we er over nadenken hoe we moeten omgaan met kwetsbare mensen en hoe ze zichzelf het best beschermen.”

 joro