©  Boumediene Belbachir

Op welke plaatsen moet je (weer) een mondmasker dragen?

Nog geen maand geleden mochten de mondmaskers af, een verademing voor velen. Nu blijkt het een verademing van korte duur te zijn. Waar moet je het (weer) dragen?

Op het Overlegcomité werd beslist dat de mondmaskers opnieuw op moeten in alle winkels. Dat wil zeggen: in alle supermarkten, handelszaken, winkelcentra en dergelijke zullen personeel én klanten opnieuw een mondmasker moeten dragen.

Ook op andere plaatsen wordt de mondmaskerplicht (opnieuw) ingevoerd: zorginstellingen, publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen en gerechtsgebouwen, inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve of recreatieve activiteiten. Dat laatste betekent dat men opnieuw mondmaskers moet dragen in cinema’s, musea en pretparken. Hetzelfde geldt voor bibliotheken en bij erediensten.

Ook op het openbaar vervoer met je nog steeds een mondmasker dragen. Net als bij niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten en medische contactberoepen zoals bij de tandarts of de huisarts.

Personeel in horecazaken en fitnesszaken zal ook opnieuw een mondmasker moeten dragen. Klanten zullen daar een coronapas moeten tonen.

In het algemeen geldt ook: als je niet voldoende afstand kan houden, is het sterk aangeraden om een mondmasker te dragen.

De mondmaskerplicht vervalt waar het Covid Safe Ticket gebruikt wordt.