Dirk Herremans en zijn buurman Edouard D’Hollander vinden dat 3M eindelijk voor het blok gezet moet worden. “De bewijzen zijn er nu.”   

Dirk Herremans en zijn buurman Edouard D’Hollander vinden dat 3M eindelijk voor het blok gezet moet worden. “De bewijzen zijn er nu.”  ©  Joris Herregods

Omwonenden 3M-fabriek gechoqueerd door PFOS-onderzoek: “We zijn hier langzaam vergiftigd”

Zwijndrecht, Antwerpen -

Dirk Herremans en zijn buur Eduard D’Hollander probeerden mekaar dinsdagmiddag wat op te peppen. Zij wonen vlak bij 3M in Zwijndrecht en hebben heel hoge PFOS-waarden in het bloed. “We zijn hier langzaam vergiftigd.” Ook Renske De Regter, die op Linkeroever woont, schrikt van haar resultaat. “Choquerend dat je door toedoen van een bedrijf moeilijker zwanger kunt geraken”

LEES OOK: Half Zwijndrecht boven PFOS-alarmdrempel, slechts bij 9% zijn waarden in bloed helemaal oké

“Ik heb nu wel ‘maar’ 702 microgram”, zegt Dirk Herremans. “Bij het onderzoek begin augustus op vraag van Grondrecht had ik 1.050 microgram. Geen idee waar dat verschil vandaan komt.” 702 microgram per liter, terwijl de alarmdrempel op 20 microgram ligt en zelfs op 10 microgram voor vruchtbare vrouwen.

Eduard D’Hollander had in augustus ook een hoge score, in het nieuwe onderzoek deed alleen zijn vrouw Agnes mee. “Er mocht per gezin maar één iemand mee doen. Mijn vrouw zit nu ook lager, 700 in plaats van 1.150 microgram. Mijn dochter zegt dat het niet kan: het is het een of het ander.”

Dirk toont zijn resultaat van het bloedonderzoek: 702 microgram per liter, ver boven de alarmdrempel van 20 microgram. 

Dirk toont zijn resultaat van het bloedonderzoek: 702 microgram per liter, ver boven de alarmdrempel van 20 microgram. © Joris Herregods

Dirk vindt dat 3M eindelijk maar eens voor het blok moet worden gezet. “We zijn hier langzaam vergiftigd. De bewijzen zijn er nu. Het is genoeg geweest.” Hij vraagt zich ook af hoe het met zijn dochters gesteld is, die 25 jaar in Zwijndrecht gewoond hebben en sinds acht jaar verhuisd zijn. “Hen wilden ze niet onderzoeken.”

Eduard valt hem bij: “Dan zouden we weten hoeveel verschil al dat vervuilde stof van de Oosterweelwerken maakt. Soms kon je er amper de auto’s door zien.” De twee weten niet of ze bang of boos moeten zijn. “Wat kun je zeggen over die risico’s? Mijn vrouw heeft last van de schildklier. Komt dat door de PFOS?”

Moeilijker zwanger worden

Renske De Regter (34) woonde tot voor kort op Linkeroever in de Blancefloerlaan, iets voorbij de perimeter eigenlijk, maar door een verwarring met huisnummers kon ze toch meedoen. Zij zit met 12 microgram nipt boven de alarmgrens voor vruchtbare vrouwen.

“Dat wil zeggen dat ik misschien wat moeilijker zwanger geraak”, zegt ze. “Nu heb ik niet direct een kinderwens, maar ik vind het idee choquerend dat je door toedoen van een bedrijf moeilijker in verwachting kunt geraken. En dan al die maatregelen, alles waar wij op moeten letten. Allemaal door een onderneming die jarenlang maar schadelijke stoffen blijft verspreiden. Dan vind ik de reactie van de overheid nog mak. Speelt er te veel geld mee? Komaan zeg, het is nu niet aan de burgers, het is aan het bedrijf.”

(dh)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio