Christel Wilmsen schreef het boek ‘Dank je Sarah’ als eerbetoon aan haar dochter die in 2020 om het leven kwam bij een verkeersongeluk. Ze toont het bij schilderijen van Sarah.

Christel Wilmsen schreef het boek ‘Dank je Sarah’ als eerbetoon aan haar dochter die in 2020 om het leven kwam bij een verkeersongeluk. Ze toont het bij schilderijen van Sarah. © Elke Lamens

Christel schrijft eerbetoon aan overleden dochter: “Ik ben dankbaar voor Sarah, een kind doet je groeien”

Sint-Lenaarts, Vlimmeren -

In volle coronacrisis, op 8 juli 2020, verloor Christel Wilmsen uit Vlimmeren haar dochter Sarah Leeuws (28) bij een verkeersongeval in Veurne. Hoe dit haar leven veranderde, beleef je mee in het boek Dank je, Sarah dat zopas verscheen. Hierin neemt ze je mee in een stuk van haar leven, op haar moeizame, maar bijzondere weg om dit verlies leefbaar te maken.

“Sarah, mijn lieve dochter, het oudste kind dat mij moeder maakte, is niet meer onder ons, althans niet fysiek”, vertelt mama Christel Wilmsen. Het zet meteen de toon over hoe ze met dit onnoemlijk verdriet kan leven. “Het was een weg met diepe dalen en onbeschrijflijke eenzaamheid, maar die dankzij zichtbare en onzichtbare hulp, beetje bij beetje bewandelbaar werd.”

“Sarah was een spring-in-’t-veld. We weten niet wat haar toen op 8 juli heeft bezield om naar Veurne te rijden”, begint ze haar verhaal. “We vermoeden dat ze met haar goede vriend Bjorn impulsief is vertrokken. Ze was procesoperator bij Bayer en had een vrije dag. Hoewel ze een heel nauwe band had met haar broer Ruben, wist ook hij niets van de uitstap af.”

Te snel

Op een landweg in het dorpje Bulskamp misten ze een bocht van negentig graden en belandden met de wagen over de kop in de beek. “Overdreven snelheid luidde het verdict. Normaal staat de beek leeg, maar door hevige regenval stond er dit keer wel water in. We hopen maar dat ze er niets van geweten hebben en dus niet hebben afgezien.”

Sarah schilderde graag. Ook de hond van Ruben wist ze mooi te portretteren.

Sarah schilderde graag. Ook de hond van Ruben wist ze mooi te portretteren. © RR

“Op die plek zijn er al meerdere ongevallen gebeurd, maar meestal met blikschade. Het was het eerste dodelijke ongeval daar.” Intussen staan er aan de bocht reflectoren en binnenkort komt er ook een herdenkingsbord voor Sarah en Bjorn.

Dankbaar

Christel verloor in april 1989 ook al haar zus Sonja op 25-jarige leeftijd. “Toen stortte mijn wereld voor de eerste keer in, vooral het besef dat het leven eindig is en dat ik haar nooit meer zou terugzien was hard. Als verpleegkundige kreeg ik verschillende patiënten die een reanimatie hadden overleefd onder mijn vleugels. Zij vertelden zonder schroom over hun bijna-doodervaring. Ik raakte ervan overtuigd dat er na de dood toch nog iets moois en liefdevol komt. Zo leerde ik met dat gemis omgaan.”

“Met het verlies van Sarah is een leegte ontstaan, die je nooit meer gevuld krijgt. Ook al kon ik op heel veel steun van mijn man en twee zonen, van mijn zussen en vriendinnen rekenen, je voelt je enorm eenzaam met je verdriet. Ik stond al dankbaar in het leven en dat gevoel is alleen maar sterker geworden. Ik ben ook dankbaar voor Sarah, een kind doet je groeien, leert je wat onvoorwaardelijke liefde is.”

Tekens

Sarah Leeuws woonde in de Welkomstraat in Sint-Lenaarts. “Ze had daar een huisje gekocht. Heel vreemd was dat ze niet zo lang voor haar dood aan haar broer Ruben zei dat het voor hem was als zij er niet meer zou zijn. Het is alsof ze het heeft voelen aankomen.” Ruben en zijn vriendin wonen vandaag ook in het huis. “Ik zorg ook voor haar hondje Inda. Zo hebben we het gevoel dat ze er nog steeds bij is. Daarom houden we hier ook wel familiebijeenkomsten”, vertelt Ruben.

Christel met zonen Roeland (15) en Ruben (27). Ruben woont nu in het huis van zijn zus Sarah in Sint-Lenaarts.

Christel met zonen Roeland (15) en Ruben (27). Ruben woont nu in het huis van zijn zus Sarah in Sint-Lenaarts. © Elke Lamens

Christel vond intussen een manier om met het gemis om te gaan, of liever: stelde ze zich open voor wat er op haar pad kwam. “Ik hongerde naar een verbinding met Sarah en beleefde ongewone momenten. Sinds ik me ervoor heb opengesteld, heeft het me uit de diepe rouw geholpen. Sommige tekens waren te frappant om niet te geloven dat er op een of andere onzichtbare manier contact was met Sarah. Ik beschrijf ze allemaal in het boek.”  

Goed doel

Ik had meteen ook een onweerstaanbare drang om hier iets mee te doen. Ze volgde inmiddels een opleiding tot rouwconsulent. “Ik hoop dat ik binnen een halfjaar ook sterk genoeg zal zijn om andere mensen te helpen.” Nu wil ze dit via haar boek doen. Dat stelde ze voor in ’t Molenhof aan 145 vrienden en familieleden die zo ook Sarah wilden gedenken. “Het doet ons allemaal deugd dat we hier samen zijn. Het geeft veel steun.”

Koen Van Wonterghem van OVK en schrijver Wim Geysen waren te gast op de presentatie van het boek van Christel Wilmsen in ’t Molenhof in Brecht.

Koen Van Wonterghem van OVK en schrijver Wim Geysen waren te gast op de presentatie van het boek van Christel Wilmsen in ’t Molenhof in Brecht. © Elke Lamens

Het boek Dank je, Sarah telt 127 pagina’s en kost 20 euro. De opbrengst gaat naar de vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). “Het is de enige vereniging waarvan niemand lid wil zijn”, reageert Koen Van Wonterghem van OVK. “Christel is wel lid moeten worden. Er is nog altijd veel verkeersonveiligheid. OVK bestaat nu twintig jaar en het aantal dodelijke slachtoffers gaat nog altijd in de honderden.”

Wim Geysen, die voor OVK destijds de monoloog Flits schreef en het boek Zonder afscheid vindt Christels boek een prachtig eerbetoon. “Het is direct, persoonlijk, maar heel mooi geschreven”, zegt hij. Elke Lamens

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio