© atv

Bekende kaas- en delicatessenzaak verhuist naar groter pand... twee huizen verder

Brasschaat -

Het plan lag al even te rijpen, zoals te lezen op de vitrine, maar kaas- en delicatessenzaak Lourdon is vandaag woensdag dan toch verhuisd naar een groter pand op de Bredabaan, letterlijk twee huizen verder dan de oude locatie. En wat meer is, de winkel is een uitvergrote kopie van de vorige.

Johan Van Baelen

Uitbaatster Anja Faes vocht al enige tijd tegen het plaatsgebrek in haar winkel. Vooral op drukke dagen was het wat moeilijk om bestellingen tussen de klanten op te halen en te gaan afrekenen aan de centrale balie.

“Toen we deze zaak overnamen – vroeger was er een viswinkel in gevestigd – kozen we in de eerste plaats voor de grotere ruimte”, vertelt Anja Faes. “Daarbij dacht ik al snel aan een klassieke toonbank, waar de kazen in uitgestald zouden liggen. Maar dan heb je een hoge afscheiding, sta je achter een soort van glazen muur op afstand te praten met de klanten. Daar kreeg ik geen goed gevoel bij. Ik wil een belevingswinkel, openheid en een gezellige sfeer. Nauw contact met de mensen maakt het leuker voor iedereen.” Op zoek naar diezelfde look and feel werd de nieuwe winkel verbouwd tot een uitvergrote kopie van de oude. “Tot en met de oude vloer hebben we gezocht en kunnen terugvinden. Al moesten we daarvoor contact zoeken met de Portugese producent van de vloeren zelf.”

Uitbaatster Anja Faes en dochter Pauline: klaar voor een frisse doorstart. 

Uitbaatster Anja Faes en dochter Pauline: klaar voor een frisse doorstart. ©  koen fasseur

Beproefd concept

Die nieuwe winkel: een beproefd concept met meer ruimte en een iets groter aanbod, dat past overigens beter bij Lourdon dan een totaal nieuw winkelconcept zou doen.

“Ik hou van continuïteit en een lange termijnvisie. Ik werk vooral op kwaliteit en wil via die weg mijn klanten vasthouden”, zegt Anja Faes. “Liever een kleinere marge en grote kwaliteit dan een toegift te doen op de klasse van het product.”

Het aanbod is erg uitgebreid, ook van crackers allerhande. 

Het aanbod is erg uitgebreid, ook van crackers allerhande. ©  Koen Fasseur

Dus groeide het aanbod van Lourdon gestaag, niet alleen in kaas, maar ook in allerhande crackers, oliën, artisanale koekjes en toasts en zelfs wat verfijnde charcuterie. Ook het aanbod van wijnen werd gestaag uitgebouwd, met de hulp van Global Wineries uit Kapellen. Lokale bierproducenten zoals Dame Jeanne, Brouwerij d’Oude Caert en de pas internationaal onderscheiden Tipsy bieren doen het uitstekend.

Bier of wijn

“Dat is misschien een idee om in de toekomst meer uit te proberen, een pairing van kaas en bieren”, zegt Anja. “Voorlopig is vooral de combinatie van kazen en wijnen aan bod gekomen. Bij zo’n proeverij kiezen we 25 kazen uit vijf families en zoeken daar vijf goede wijntjes bij. Ik merk dat die formule in de smaak valt”, aldus Anja, die sinds kort ook de hulp krijgt van dochter Pauline, die als studente al niet weg te slaan was uit de winkel en intussen dus al een vertrouwd gezicht werd. ”Ik heb stages gedaan op evenementen, in een brouwerij en in een boekhoudkantoor. Niets trekt harder aan mij dan de kaaswinkel”, verklaart ze haar keuze.

Lokale biertjes of wijnen ernaast: aan ieder de keuze. 

Lokale biertjes of wijnen ernaast: aan ieder de keuze. ©  Koen Fasseur

Daar horen ook tastings bij op verplaatsing, zoals onder meer voor automerken, de vereniging Markant, het netwerk van en voor ondernemende vrouwen, een verzekeringskantoor, Lions Ladies en Lions Men. “Die laatste kozen toch voor een bierpairing, de Ladies wilden dan weer wijn”, lacht Anja.

Voor elk wat wils, daar draait het duidelijk om. Daarom zorgt de uitbaatster ervoor dat alle kazen op zo’n proeverij goed beschreven zijn. “Ik merk dat klanten nadien met onze papiertjes en beschrijvingen in de hand hun favoriete kazen van die avond komen kopen. Zo zorgt een proeverij vaak voor nieuwe klanten.”

Bredabaan 291 Brasschaat, elke dag open van 9 tot 18u, zondag en maandag gesloten.
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio