Johnny Van der Straeten, Johan Pype en Annick Van Riel 

Johnny Van der Straeten, Johan Pype en Annick Van Riel ©  Patrick De Roo

SGS Belgium opent nieuwe locatie voor klinisch onderzoek aan UZA in Edegem

Edegem -

SGS Belgium, een bedrijf dat nieuwe geneesmiddelen inspecteert, heeft een nieuw klinisch onderzoekscentrum geopend op de site van het UZA in Edegem. Dat is een bewuste keuze. SGS wil in de toekomst nauw samenwerken met het ziekenhuis. “Onze nabijheid tot het UZA betekent dat expertise nooit ver weg is”, zegt Johan Pype, Managing Director van SGS Benelux.

Saar Van Olmen

Het centrum is een fase 1 unit, dat betekent dat de potentiële medicijnen daar voor het eerst getest worden op mensen. “Vanuit een databank met meer dan 13.000 potentiële studiedeelnemers worden de meest geschikte, gezonde mensen voor de studies geselecteerd”, zegt Pype. Tijdens het verblijf wordt bepaald hoeveel dosissen je van een medicijn nodig hebt, of je het voor of na je eten moet innemen, en wat het met je lichaam doet.

In het UZA zelf worden ook klinische trials gehouden. Het verschil daarmee is dat het in dit centrum gaat om gezonde vrijwilligers. Hoe lang ze er verblijven hangt van studie tot studie af. “Minimaal blijven ze hier twee nachten,” zegt Annick Van Riel, Director Clinical Pharmacology van SGS. “Maar sommigen zijn ze hier een hele maand.” De vrijwilligers mogen niet wandelen op straat, maar beschikken wel over een terras en enkele ontspanningsruimtes.

Uniek in België

Uniek in België is de high care unit. Dat is een zaal waar de deelnemers achter een glazen wand aan een hartmonitor liggen, zodat ze nauwgezet opgevolgd kunnen worden door de verpleging. “Als we onderzoeken doen bij mensen zetten we natuurlijk schermen naast de bedden”, zegt Van Riel. “Maar we raden de vrijwilligers wel aan om een goede pyjama mee te nemen.”

Momenteel verblijven er in totaal 40 vrijwilligers in het complex. “Zij zijn er alvast blij mee”, zegt Van Riel. Eerder had SGS een complex in Stuivenberg, maar wegens herbestemming zijn ze daar vertrokken. “Het was even wennen, maar het is moderner dan het vorige gebouw. Ook het eten vinden ze lekker, alleen was het wat te weinig”, zegt ze al lachend. SGS wil in de toekomst vooral focussen op complexere klinische studies, in samenwerking met het UZA.

Het complex 

Het complex ©  Patrick De Roo

De High Care Unit 

De High Care Unit ©  Patrick De Roo

Binnenkijken in een van de kamers 

Binnenkijken in een van de kamers ©  Patrick De Roo

De ontspanningsruimte 

De ontspanningsruimte ©  Patrick De Roo