De Europese kampioenen touwtrekken van TTV Powerrangers uit Overbroek op het podium in Duitsland.  

De Europese kampioenen touwtrekken van TTV Powerrangers uit Overbroek op het podium in Duitsland.  ©  Powerrangers

Touwtrekkers uit Overbroek snokken zich in Duitsland tot Europees kampioen

Brecht, Overbroek -

TTV (touw trek vereniging) Powerrangers uit Overbroek (Brecht) heeft haar naam niet gestolen. Op het EK in het Duitse Reilingen pakte de belofteploeg knap goud en werd de jeugdploeg zilver. Coach Bart Covens is trots. “Touwtrekken is afzien, ook op vlak van diëten. Veel van onze atleten zijn blij dat ze in het winterseizoen eens niet op hun lijn moeten letten.”

Kristin Matthyssen

TTV Powerrangers startte in 2007 als competitieclub in de Belgische Touwtrekbond. De club telt 45 leden. Touwtrekken leeft in Overbroek hard. Vroeger werd het op de kermis gedaan. De Powerrangers zelf groeiden eigenlijk vanuit de KLJ.

“We wisten dat we sterke jeugdteams hebben”, zegt Bart Covens, die de gouden en zilveren touwtrekkers traint. “Op het WK in Spanje in september wonnen onze beloften al zilver. Touwtrekken is met gewichtsklassen. In een team zitten normaal acht trekkers. Als je een meisje opstelt, mag je nog een negende teamlid opstellen, wat bij ons jeugdteam het geval is, om zo samen tot 570 kilo te komen. Bij de beloften moet je aan 600 kilo komen. Om dat ideale gewicht te halen wordt er bewust afgevallen en gedieet. Ik denk dat onze jeugdploeg toch samen zo’n 35 kilo is moeten afvallen, verdeeld over het hele seizoen natuurlijk. Ze volgen geen crashdieet. We hebben zelfs ooit een ploeg gehad die wel 90 kilo is moeten afvallen om aan het opgelegd gewicht te komen.”

TTV Powerrangers ging met vier ploegen naar het EK. 

TTV Powerrangers ging met vier ploegen naar het EK. ©   Powerrangers

Touwtrekken draait niet om brute kracht, maar om tactiek en techniek. “Het geheim zit ‘em in het samenspel. Je moet zien dat je vanuit dezelfde positie allemaal hetzelfde doet. Ook uithouding is belangrijk, zeker als je een tijdje moet wachten om beginnen te trekken tot de tegenstander uitgeput raakt”, legt Covens uit. “Maar het is dus perfect mogelijk om met mensen van een kleinere gestalte een veel grotere tegenstander te kloppen.”

In totaal namen de Powerrangers met vier ploegen deel aan het EK. De beloften die goud pakten rukten een Nederlands team letterlijk over de streep. Het brons was weggelegd voor Zwitserland.

De Belgische touwtrekteams gebruiken meestal schaatsschoenen of skeelerschoenen waar de messen of wieltjes onderuit zijn gehaald, en vervangen door een kunsstofplaat met inoxen hak. ”Er zijn typische touwtreklanden waar speciaal schoeisel geproduceerd wordt. Zwitserland is bijvoorbeeld een sterk land. In Zuid-Afrika zijn er zelfs scholencompetities. Daarom ben ik extra trots dat wij als bescheiden land met weinig touwtrektradities medailles op het EK en het WK kunnen pakken.”

TTV Powerrangers pakte ook nog zilver bij de jeugd. 

TTV Powerrangers pakte ook nog zilver bij de jeugd. © Powerrangers 

Ook in de Netflix-hype Squid Game wordt er een touwtrekspel gedaan op leven en dood. “In Azië is touwtrekken heel populair. Taiwan heeft heel sterke vrouwelijke touwtrekploegen. Daar wordt meer indoortouwtrekken beoefend op speciale rubberen matten.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio