Het nieuwe buurthuis (in de achtergrond) werd met livemuziek op het Stoktseplein ingehuldigd. 

Het nieuwe buurthuis (in de achtergrond) werd met livemuziek op het Stoktseplein ingehuldigd. © WOAD

Oudste buurtwerking van Turnhout vindt nieuwe uitvalsbasis aan Stoktseplein

Turnhout -

Met een drankje, een springkasteel en livemuziek is het nieuwe buurthuis van ’t Stokt ingewijd. Met bijna vijftig jaar op de teller is de buurtwerking de oudste van Turnhout.

Wouter Adriaensen

Het buurtcomité van ’t Stokt, in het westen van de stad, ontstond begin jaren zeventig uit protestacties tegen de vervuilende staal- en ijzerfabriek. “Onze slogan was ‘miljaar, er zit lood op Allard’”, herinnert Marcel Slegers zich. Hij was sinds het prille begin betrokken bij het buurtcomité. “Dit is al het vijfde buurthuis van ’t Stokt. We zijn begonnen in een kamer in het Stoktsehof, waar nu het restaurant van de hotelschool zit.”

Uiteindelijk verhuisde Allard naar het Turnhoutse industrieterrein. Maar daarmee viel het buurtcomité allesbehalve stil. “De eerste verkeersdrempel werd hier gelegd en we bouwden een bushokje op het Robsonplein. Verder organiseerden we huiswerkklasjes, gaven Nederlandse taallessen en stichtten Huurders Helpen Huurders, dat later opging in de huurdersbond.”

“Dat activisme loopt als een rode draad doorheen de geschiedenis van het buurtcomité”, zegt Tom De Ridder, die bijna twintig jaar op ’t Stokt woont. “Door de bouw van de nieuwe woningen van De Ark evolueerde het Stoktseplein van een besloten binnenhof naar een open buurtplein. We hebben weer actie gevoerd toen men de bomen hier wou verjongen, met succes. De nieuwe bewoners hebben we persoonlijk uitgenodigd voor deze feestelijke opening.”

Muziek, koffie en café

Vanuit het nagelnieuwe buurthuis is er een mooi zicht op het Stoktseplein, met centraal het gebouw waar de spelers van Theater Stap elke woensdagnamiddag de deuren openzetten. Dankzij de rijke geschiedenis en de activiteiten die er georganiseerd worden, kan het buurtcomité voor de huur van het huisje rekenen op Stad Turnhout. “De eerste maandag van de maand organiseren we een jamsessie voor alle muzikanten, de derde dinsdag serveren we koffie en de eerste vrijdag is er een caféavond. Als mensen nog ideeën hebben, ondersteunen we die graag. We willen samen met de stad het plein nog vergroenen en verduurzamen. Zo zorgen we samen voor een warme wijk waar het fijn wonen en samenleven is.” (woad)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio